Makó

Makón is divat a köldökékszer


Rózsa Virág – Makó
Egyre gyakrabban láthatunk fültágításra példát az utcán járó-kelő vagy üldögélő fiatalokon.
– Makón körülbelül 3 éve kezdett ez népszerűbbé válni, bár azelőtt is előfordult – mondta Szilágyi Orsi, makói fog- és testékszeres. – Akik rockerek voltak, azok tetoválásokat is hordtak. Nekik belefért a fültágító, esetleg az arcon a több testékszer is. Akkoriban inkább egy életvitel kifejezésére szolgált. Ma a fiúk körében gyakoribb, és van, aki otthon, saját-kezűleg kezdi el a tágítást fültisztító pálcikával vagy a Rotring ceruza fém csövével. De igazából ehhez léteznek fültágító eszközök, ékszerek. Lányok is akadnak, akik belevágnak, de ők megállnak egy bizonyos méretnél, míg a fiúk akár 2-3 centiig is elmennek.

 Fülcimpa tágítók Orsi kezében. A szerző felvételei.

Intim piercinget meglehetősen ritkán kérnek. Orsitól eddig még mindig megkérdezték, hogy “Te csinálod?” Mivel nagyon privát dolognak számít, a nőkkel ő, a férfi ügyfelekkel pedig testvére, Szilágyi Lajos tetoválóművész és testékszerész foglalkozik. – Az emberek olyan időpontot igényelnek, amikor nincs nagy forgalom, hogy zárt ajtók és összehúzott függönyök mögött essenek túl rajta, a higiénia pedig olyan, mint az orvosi rendelőben – mesélte Orsi.

A fül peremén sorakozó ékszerek továbbra is népszerűek, de a karikák helyett ma már inkább a kövek, a pontok a lányok kedvencei, legyenek ezek a szemöldökön, a fogon vagy az orrcimpán.
– Kisebbek, így ezekkel lágyíthatók a fiús ékszerek – mondta. A merészebb fiatal nők és a fiatalemberek még továbbra is a karika mellett döntenek.

A legfrissebb divat a köldökékszer, amely az alacsony csípős nadrággal jelent meg. A felhelyezést próba előzi meg, mivel ahány nő, annyi köldök. – Mindenkinek más a köldöke, így ügyelni kell az esztétikára. Van akinek kerekebb, másoknak kevésbé mély. Figyelni kell arra is, hogy egyenes legyen. Hasonló a helyzet a szépségpöttyel is, mivel vannak vastagabb ajkak vagy gödröcskék az arcon, ami miatt “próbálni” kell és egyeztetni a lányokkal.

A makóiak számára még merész dolog a nyelv- és a mellbimbó ékszer, annyira, hogy mellbimbó piercinget helybéli nő még nem kért, bár volt, aki 2 köldökékszert is berakatott.

A testékszer régen is divat volt

Mellpiercinget viselhetett Julius Caesar és sok más római férfi is a férfiasság és az erő jelképeként. A Bibliában orrgyűrűt kapott ajándékba Rebeka. A 16. századtól a szépség és társadalmi rang kifejezéseként használták a lányok Indiában – Margo DeMello kulturális antropológus szerint. De elterjedt volt még a dél amerikai, a dél-ázsiai szigetvilágban, és néhány afrikaiak törzsnél is.
Az intim piercing egyik, első hallásra kissé hátborzongatónak tűnő változatát Indonéziában és Borneóban használták, ahol több törzs férfi tagja 4 centis lekerekített végű pénisz tűt hordott.
Több ősi kultúrában használtak fogékszert, például drágakő berakást az ősi Mexikó területén, Ecuadorban és Dél-kelet Ázsiában. A fülcimpatágítás meglehetősen gyakori volt, például észak-és dél- amerikai, továbbá az afrikai törzseknél – tudható meg a britannica.com oldalon.