Korom András – Makó
– Jelentkeztem én mindenféle állásra, írtam önéletrajzokat, de nem sokra mentem. A legtöbbre nem is válaszoltak, ahová meg behívtak, ott volt, hogy kétszázan is sorban álltunk ugyanarra a titkárnői állásra. Volt, ahol kiderült, hogy azért nem tudnak felvenni, mert diplomám van, s a diplomás minimálbért nem akarták kifizetni. Így aztán a következő helyeken már egyszerűen letagadtam azt – mesélte egy fiatal makói álláskereső, akit egyelőre a szülei tartanak el, még nem regisztráltatta magát a helyi munkaügyi központban. Más általunk megkérdezett fiatalok két helyi cégben, a Contitechben, illetve a tudomásuk szerint munkavállalói számát folyamatosan fejlesztő Givaudanban bíztak.
A náluk idősebbek szerint jobban lehet boldogulni, ha vidéken, akár külföldön dolgoznak – ahogy azt sokan teszik – mintha idehaza várnak a sült galambra.
Persze a helyzet máshol sem rózsásabb. A megyei kormányhivatal munkaügyi központja adatai szerint Csongrád megyében, 2013. január végére a nyilvántartott álláskeresők száma 25 051 fő lett, amely három és félezer fővel, 16,3 %-kal volt több mint 2012. év végén. Az álláskeresők 38 %-a (9 606 fő) a szegedi, 17 %-a (4 222 fő) a makói, 14 %-a (3 508 fő) a hódmezővásárhelyi kirendeltségi állományban szerepelt. Egy hónap alatt minden térségben emelkedett a regisztrációban lévők száma. Makón 856 fővel (25 %-kal).

Az adatok. (Forrás: Csongrád Megyei Kormányhivatal)

Makón emelkedett legnagyobb számban és mértékben az álláskeresők száma, 357 fővel, 9 %-kal. Szentesen Kisteleken és Mórahalmon 7-8 %-os, Szegeden, Csongrádon és Hódmezővásárhelyen 1-2 %-os növekedés következett be egy év távlatában.
A megyében nyilvántartott álláskeresők relatív szintje (gazdaságilag aktív népesség százalékában mért aránya) 2013. január végére 13,8 %-ra emelkedett, az egy hónappal korábbi szinttől 2,2 %-ponttal, az egy évvel korábbitól 0,8 %-ponttal magasabb. A mutató értéke január végén a megye térségei közül továbbra is Szegeden volt a legalacsonyabb (10,6 %). Hódmezővásárhelyen megyei szintű, Szentesen 14,3 %. Ebben a hónapban 21,8 %-kal Makón és 20,5 %-kal Kistelek térségében volt a legmagasabb. Egy év alatt Makón 2,2 %-ponttal, Kisteleken 1,9 %-ponttal, Mórahalmon 1,4 %-ponttal, Szentesen 1,3 %-ponttal, Szegeden 0,9 %-ponttal nőtt.
2013. január végén a kirendeltségek nyilvántartásában 12 233 nő, 12 818 férfi szerepelt. Egy hónap alatt a nők száma 915 fővel (8 %-kal), a férfiaké 2 588 fővel (25 %-kal) emelkedett, így a nők aránya az előző havi 52,5 %-ról 48,8%-ra mérséklődött az álláskeresők között. Egy év távlatában a férfiak száma 647 fővel, a nőké 365 fővel nőtt. A térségek közül a nők aránya Hódmezővásárhelyen és Makón érte el az 50 %-os részarányt, Szegeden 47,9%, Mórahalmon 46,9 % a nők aránya, ebben a térségben a legalacsonyabb a mutató.
A bejelentett betöltetlen álláshelyek száma Csongrád megyében januárban: Makón december végén 27 betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván, majd az év elején 123 új üres munkahelyet jelentettek be, azaz összesen 150 munkavállalót kerestek, de közben 134 munkahely megszűnt, azaz csupán 16 munkahellyel bővült a kínálat.
Egyénként a makói munkaügyi központban 675, 25 évnél fiatalabb, 2384, 25 és 50 év közötti, illetve 1163, 50 év feletti álláskeresőt tartottak nyilván. A makói munkaerőpiaci helyzetet árnyalja, hogy hamarosan Makón és az érintett településeken is megkezdődik a közmunkaprogram. Az ezzel kapcsolatos első szerződést a múlt héten a térségből Nagyérrel írták alá.
A makói önkormányzat, mely önmagán takarékoskodva a városházi dolgozóinak számát közel felére csökkentette, (de csak 13 munkavállalója vált álláskeresővé), ezért szorgalmazza,hogy a helyi vállalkozások kapcsolódjanak be a Hagymatikumra alapozott turisztikai fejlesztésekbe. A városházán úgy látják, hogy ez nem csak a bevételeket növeli, de a helyi foglalkoztatást is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest