Hírek

Tízórai nélkül a lelei gyerekek


Korom András-Maroslele

Az idén eddig nem biztosította a maroslelei önkormányzat az óvodás és iskolás gyerekeknek a tízórait, annak ellenére, hogy erre jogszabályok kötelezik.
Megkerestük telefonon Martonosi György polgármestert, aki előbb azt közölte, hogy csak személyesen hajlandó kérdésünkre válaszolni, aztán kiderült, hogy majd csak valamikor a jövő héten lenne erre megfelelő időpont. Azonban azt ígérte, hogy ha a polgármesteri hivatal e-mail címére elküldjük kérdésünket, arra válaszol. Így tettük: arra voltunk kíváncsiak valóban tízórai nélkül maradtak-e a gyerekek, s ha igen, annak pontosan mi az oka? Erre Martonosi György polgármester a következő választ küldte: “Nem pontos az információ, mert a gyerekek tejet és kakaót mindennap kapnak.”

A maroslelei általános iskola is állami fenntartású január óta, de az óvoda önkormányzati maradt. A helyi képviselő-testület csatlakozott az iskolatej programhoz, mely keretében hetente kétszer szállítanak a faluba tartós tejet, illetve kakaót, így mind a 72 óvodás kap mindennap 2 deci tejet vagy kakaót. A költségeket felerészben az állam, felerészben a lelei önkormányzat állja. Ez a falu költségvetését 120 ezer forinttal terheli. Erre utalt a polgármester válaszlevelében. Csakhogy a tej és a kakaó önmagában még nem tízórai. Legalábbis kifli vagy zsömle nélkül. Ilyen eddig ugyanis nem jutott a gyerekeknek.

Az elmaradt tízórai ügyében felvette a kapcsolatot a lelei önkormányzattal a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ makói tankerülete, mely kezdeményezte a törvényes helyzet betartását. Mint azt Farkas Éva tankerületi igazgatótól megtudtuk: kezdeményezésükre megszületett az a megállapodás, mely értelmében a maroslelei önkormányzat március 18-tól minden óvodásnak és iskolásnak biztosítja a tízórait.
Értesülésünk szerint a lelei iskolások és óvodások napi háromszori étkeztetése a község költségvetését ebben az évben 7 millió forinttal terheli.