Hírek

Makón is kezdeményezhető a honosítás


Makó Híradó
Március elseje óta a járási hivatalokban is kezdeményezhető a honosítás, a Makói Járási Hivatalban hétfőnként és szerdánként várják az ügyfeleket. A kérelmezőknek igazolniuk kell, hogy valamelyik felmenőjük egykor magyar állampolgár volt (ezt az anyakönyvi kivonattal lehet bizonyítani), szükséges, hogy a kérelmező valamilyen szinten tudjon magyarul, nem lehet büntetett előéletű, nem folyhat ellene a kérelem benyújtásakor valamilyen büntetőeljárás. És nem honosítják azokat akik állambiztonsági szempontból veszélyt jelentenek Magyarországra.
Lehetőség van a kedvezményes honosítás kérelmezésére akkor is, ha a kérelmező annak idején Magyarországhoz tartozó településen született, függetlenül attól, hogy az most más országhoz tartozik. Ezt a kérelmező saját születési anyakönyvi kivonta bizonyítja, s ez esetben nincs szükség a magyar felmenők anyakönyvi kivonatára. A kérelemhez csatolni kell egy igazolványképet is. A kérelem új formanyomtatványa letölthető a www.allampolgarsag.gov.hu weboldalról.
Makói Járási Hivatalban a kedvezményes honosításra érdemes időpontot egyeztetni 62-561-684, vagy a 62-561-694-es telefonszámokon, ahol bővebb felvilágosítás is kapható. A honosítással kapcsolatban hétfőn reggel 8 és dél, illetve délután 1 és 4 óra, szerdán reggel 8 és dél, illetve délután 1 és fél 6 között várják az ügyfeleket. Ügyfélfogadási időben a további napokon előzetes bejelentkezés nélkül is fogadják a honosítási kérelmeket, de bejelentkezés nélkül hosszabb várakozási időre kell számítani.

Tóth Eliza és Berényiné Kurunczi Zsuzsanna ügyintézők várják a kérelmezőket.