Hírek

A makói kereskedők lenyelik a bérleti díj emelés békáját


Korom András-Makó
Csekély mértékben, a Központ Statisztikai Hivatal által a jegybanki alapkamatnak megfelelő 5,75 százalékkal emelte meg március 1-tól a makói nem lakáscélú ingatlanok (azaz az üzletek) bérleti díját a helyi képviselő-testület. A városatyák a legutóbbi rendes ülésükön határoztak az emelés mértékéről, illetve időpontjáról. Mindez összesen 26 üzlethelyiséget érint.
A képviselő-testület, néhány kivételtől eltekintve, 2009 óta nem nyúlt a bérleti díjakhoz.
A város a 2009-es 6,1 százalékos infláció miatt 2 millió 622 ezer, a 2010-es 4,2- százalékos infláció miatt 1 millió 800 ezer, a 2011-es 4,9 százalékos pénzromlás miatt 1 millió 991 millió, míg a tavalyi 3,9 százalékos infláció miatt 1 millió 600 ezer forint bevételtől esett el.

Üzletek a csipkesoron. A szerző felvételei.

Az idén a bevételkiesés 2 millió 450 ezer forintot jelentene az önkormányzatnak, mely ebben az esztendőben a nagyarányú központi elvonások miatt így is 461 millió forinttal kevesebből gazdálkodhat. A bérleti díj emelés viszont körülbelül 6,5 millióval jelent majd több bevételt.
Mint emlékezetes 2011-ben 75 makói kereskedő nyújtott be petíciót a városházára, melyben azt kérték, hogy csökkentse a város az üzletek bérleti díjait. Az akkori márciusi testületi ülésen a  képviselők 11 igen szavazattal – tartózkodás és ellenszavazat nélkül – úgy döntöttek, hogy eltekintenek a helyiségbérleti díjak inflációt követő emelésétől az üzlethelyiségek esetében – kivéve a hitelintézeteket és pénzügyi vállalkozásokat, a gyógyszer ellátására irányuló egészségügyi szolgáltatókat, valamint áruház láncolatban működő kereskedelmi tevékenységet folytatókat. Azaz a helyi kiskereskedők megúszták az inflációt követő díjemelést is.

Hogy az idén lesz-e hasonló kereskedői petíció, azt nem sikerült kiderítenünk. Az általunk megkérdezett üzletek névtelenséget kérő bérlői nem tartották valószínűleg. Úgy voltak vele, hogy aki eddig talpon maradt, az ezt is kibírja majd, azaz lenyelik a békát. Igaz, tették hozzá, a csipkesor jól mutatja üres üzlethelyiségeivel, hogy a makói vásárlóerő tetemes csökkenése miatt a nagyobb üzletek bérleti díját nagyon-nagyon nehéz kigazdálkodni.