Makó

Kényszerből költözött a makói polgármesteri hivatal


Korom András-Makó
Keddtől egészen máig költöztették a makói polgármesteri hivatal megmaradt munkatársait a városháza fő épületéből az Úri utcai szárnyépületbe. A hivatal ezentúl itt működik majd. A főépületből ide, a második emeletre költözött Buzás Péter polgármester, korábbi szobájánál jóval kisebb helyiségbe, de vele ide költözött az alpolgármester, a jegyző, az aljegyző irodája illetve az anyakönyvi hivatal is.

Buzás Péter új irodájában. Jóval kisebb lett a helye.

Mint azt Makó polgármestere elmondta, a költözésről hétfőn este döntött. A kényszerű takarékosság oka, hogy a város az előző esztendeinél – a kormányzati elvonások miatt – mintegy 461,5 millió forinttal kevesebből gazdálkodhat az idén. A polgármesteri hivatal az átszervezések és a létszámleépítések miatt a tavalyi 132,5 fő helyett 70,5 fővel működik. Hogy a hivatal ne csak az intézményein takarékoskodjék, de példát is mutasson ezért döntött arról, hogy kiürítik a főépületet (ám egyelőre ott marad az adócsoport és a NAV), s az épület használaton kívüli részében lezárják a fűtést. A főépület hasznosítására pedig keresik az ötleteket!

Ma már a költözés befejezésén dolgoztak.

– Ezzel a lépéssel, azaz hogy timsóztuk a hivatalt a város évente 15 millió forintot takarít meg a rezsin. Amikor az átköltözéssel kapcsolatos döntést ismertettem az irodavezetőknek, nyomós érvnek számított, hogy ezzel 6 állás maradhat meg a hivatalban – mondta a polgármester. A házasságkötéseket a jövőben a Korona szállóban rendezik meg, illetve a téli hónapokban ott tartják majd a képviselő-testületi üléseket is. És a városházára kerül majd az Egyesített Népjóléti Intézmény irodája is, a Béke utcán így felszabadult ingatlannak azt tervezik, hogy abban 15-20 millió forint költséggel szálláshelyeket hoznak létre. A hivatali létszámcsökkentések miatt onnét összesen 13-an váltak munkanélkülivé, míg a városi intézmények közül az ENI-től 8+3 (a plusz három a bölcsődebezárás okán), a múzeumban 3, a könyvtárban 1, összesen 28 ember lett álláskereső.

Hétfőtől már itt, az Úri utcai bejáraton át fogadják az ügyfeleket. A szerző felvételei.