Makó

Leaszfaltozzák a Hunyadit és újjáépítik az Új utcát


Korom András-Makó
A makói Új utcába invitálta Buzás Péter polgármestert, Ortutay Miklóst, a csatornázás projektmenedzserét és Toldi János települési képviselőt a ma este a Kálvin iskolában rendezett lakossági fórumon Kardos László. A virágkertész elpanaszolta, hogy teljesen megsemmisült az utca útburkolata a csatornaépítés miatt, ő – bár készülne a nők napjára -, még üres teherautóval sem tud bemenni a saját portájára,  ugyanis a jármű még üresen is elsüllyedt a hatalmas sárban. Ráadásul a csatornázók a háza mellett 5 méternél is mélyebb árkot ástak. Hasonló panaszok követték az övét, annak ellenére, hogy a fórum elején még békésen ismertette a város anyagi helyzetét Buzás Péter polgármester, szólt a csatornaépítés jelenlegi helyzetéről Ortutay Miklós, illetve a Hagymatikum terveiről Nagy Gábor, a fürdő marketing igazgatója. Toldi János képviselő pedig arról számolt be részletesen, hogy tavaly a választókörzetre összesen 25 millió 660 ezer forintot költött a város.

Toldi János részletesen ismertette tavaly mire mennyit költöttek a választókerületben.

A városrészben élők közül Borka Sándor tette szóvá, miért kell az egyszer már visszatömörített árkokat újra felbontani. Más arról panaszkodott, hogy az Új utca járdáját nem lehet használni, mert a kivitelezők oda halmozták fel a kiásott földet, ráadásul gyakran el-eltörik a vízvezetéket. Azt sem értették a lakók hogy miért kell működtetni már 4 hónapja a vákuumszivattyúkat, attól tartanak, hogy az majd a talajt is elszívja, s akkor megrongálódnak otthonaik. Gumicsizmában szégyellünk bemenni a városba! – fogalmazott egy asszony. (Megnyugtatták: a vákuum szivattyúk csak a talajvizet viszik el, onnét, ahol ez akadályozná a gerincvezeték fektetését. A kitermelt földet, immár a megfelelő engedélyek birtokában a kivitelezők elszállítják, az Új utcát pedig a kivitelező ígérete szerint teljesen újraburkolják. Arról pedig sürgősen intézkednek, hogy a virágkertész bejusson a portájára.) Kiss Péter István azt panaszolta, hogy a Makói Járási Hivatalnál nincs kerkpártároló. Toldi Ferenc megígérte, hogy ebben az ügyben felveszi a kapcsolatot Weszely Tamás hivatalvezetővel.

Kardos László panaszolta elsőként: megsemmisült az Új utca.

Ráczné arról panaszkodott, hogy október óta nem lehet megközelíteni a virágboltját, ezért azt ideiglenesen be is zárta, s el kellett bocsátani az alkalmazottját is. Javasolta, hogy a csatornázás meggyorsítására Makó ötezer álláskeresőjét kellene bevetni.
Szó esett arról, hogy a Kígyó utcán elkezdték a munkát még tavaly, azaz a burkolat első 60 méterét feltörték, majd a rossz idő miatt az építők levonultak a területről. Buzás Péter polgármester válaszában elmondta: a város nem tud beleszólni abba hogyan dolgozzanak a kivitelező brigádjai, viszont azt ígérték, hogy a mostani 24 helyett hamarosan 60 brigád dolgozik.
A résztvevők megsüllyed járdára, a Kálvin téri ovi melletti járda kerékpárosok általi használatára panaszkodtak, de szó esett egy bokor miatt kitakart, így kevés fényt adó közvilágítási kandeláberre is. Az is kiderült, hogy a Hunyadi utcát 20 évnyi előkészület után most már tényleg leaszfaltozzák. Erre a város már kiírta a közbeszerzési eljárást.

További képeink a fórumról: