Makó

Húsz évig törleszti az állam Makó 5 milliárdos adósságának felét


Az átvállalás mértéke a törvény értelmében 40 és 70 százalék között mozoghat. A konszolidáció összege így egyedi, településenként változik. Közel 40 milliárd forint adósságot vállal át az állam az 5000 fő feletti településektől.
A mai napon, a törvényi határidőn belül Csongrád megyében lezárult az a szerződéskötési folyamat, amelynek eredményeként az 5000 fő feletti települések részleges adósságátvállalása megtörténhet. Mórahalom, Csongrád, Makó, Hódmezővásárhely, Szentes, Mindszent, Kistelek, Sándorfalva, Szeged, és Algyő összességében közel 40 milliárd forint adósságtól mentesül ez által. Az eseményen jelen voltak B. Nagy László, Bodó Imre és Farkas Sándor országgyűlési képviselők is. 
Az érintett települések a pénzintézetektől kapott adatszolgáltatás alapján jelezték a Magyar Államkincstárnak a 2012. december 31-én fennálló adósságállományukat. Ezt követően a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium szakértői konzultációsorozat keretében egyeztetett az önkormányzatokkal a fennálló adósságállományuk összetételéről, és a helyi körülményekről a február 28-ig esedékes átvállalási mérték meghatározása érdekében. Az ötezer fő alatti települések esetében ez már korábban megtörtént.

B. Nagy László a mai aláírást követően elmondta: Csongrád megyében a tárgyalássorozat és a szerződéskötés is határidőn belül zajlott, így a mai nappal minden adminisztratív feltétel teljesült ahhoz, hogy a megyei önkormányzatok részleges konszolidációja megtörténhessen. Az adósságátvállalás hozzásegíti az önkormányzatokat ahhoz, hogy az eladósodottság, amely a korábbi évek finanszírozási rendszerének hibái következtében alakult ki, jelentősen csökkenjen, a felhalmozott hitel- és kötvényállomány terhe ne súlyosbítsa tovább az önkormányzatok költségvetését, ne akadályozza a kötelező feladatok színvonalas ellátását.

Mint azt Buzás Péter, Makó polgármestere a legutóbbi testületi ülésen elmondta: Makó 5 milliárd 44 milliós adóságának felét vállalta át az állam. Ez azt jelenti, hogy a 20 év futamidejű városi kötvény törlesztőrészletének felét, azaz évi 125 millió forintot fizet majd a város helyett az állam – két évtizeden keresztül. A részlet másik fele továbbra is a makói költségvetést terheli.

MH-Kormányhivatal