Hírek

Te is olvasol, ugye? – Olvasásnépszerűsítő kampány és pályázat


A pályázat keretében értő, értékelő, ugyanakkor élményközpontú könyv- és lapolvasásra szeretnék inspirálni a 9-13. évfolyamos korosztályt. A Te is olvasol, ugye? című kampány az olvasásra mint szórakozási formára, élményszerzési módra hívja fel a figyelmet. Céljai megvalósításához egy olyan fiatal, népszerű szerzőt hívtak segítségül, aki mind személyes karakterével, mind műveivel bizonyítottan képes megszólítani, dinamizálni, aktivitásra bírni a középiskolás olvasóközösséget.

A Te is olvasol, ugye? című pályázat keretében a résztvevő országos és megyei napi- és hetilapok összehangoltan, egy időben közzéteszik a népszerű, fiatal író, Grecsó Krisztián Csak egy tánc című kisprózáját. A megjelent Grecsó-novellához kapcsolódóan pályázatot hirdetnek középiskolások számára. Játékra hívják a diákokat. Írjanak rövid értelmező szöveget (kritikát, vitairatot, esszét), küldjék el a kampány e-mail címére!

A pályamunkákat reprezentatív zsűri értékeli, a legjobbnak választott szöveg szerzője egy 150 000 Ft értékű táblagépet kap ajándékba – valamint egy lehetőséget. Dönthet arról, kik kapják a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) könyvkiadói által felajánlott könyvcsomagokat. Vagyis a győztes ajándékot kap, és az olvasás élményét ajándékozza mások számára.

A kezdeményes főbb eseményei a következők.

2013. március 13. – A pályázat beharangozójának megjelenése a résztvevô lapokban
2013. március 20. – A novella első részletének megjelenése
2013. március 27. – A novella második részletének megjelenése
2013. április 04. – A diákok pályamunkájának beküldési határideje
2013. április 11. – Előértékelés, a tíz legjobb dolgozatot kiválasztása
2013. április 15. – A Für Anikó vezette zsűri a tíz dolgozatból kiválasztja a legjobbat
2013. április 21. – Eredményhirdetés a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon – A zsűri értékeli a pályamunkákat, méltatja a győztes dolgozatot, átadja a nyertesnek az értékes ajándékot (egy 150 000 Ft értékű táblagépet)
2013. április 30. – A győztes pályamű megjelenése a lapokban

Hogyan pályázhatsz?

Töltsd le, és figyelmesen olvasd el a pályázati felhívást! Olvasd el Grecsó Krisztián novelláját! Írd meg róla a kritikádat (maximum 3600 karakterben, szóközökkel)! Töltsd le, majd töltsd ki a pályázati adatlapot! Ha nem vagy még 18 éves, akkor töltsd le, nyomtasd ki, töltsd ki, majd a gondviselőddel írasd alá a gondviselői nyilatkozatot! Április 4-ig küldd el a krtikádat, a pályázati adatlapot és (ha vonatkozik rád) a gondviselői nyilatkozatot a teisolvasol@teisolvasol.hu e-mail címre. Várd a zsűri döntését!

Letölthető dokumentumok:

1. A pályázati felhívás (.doc formátumú szövegfájl)

2. A pályázati adatlap (.doc formátumú szövegfájl)

3.  A gondviselői nyilatkozat (.pdf formátumú fájl)

 

A beérkezett pályaműveket egy tanárokból álló bizottság előértékeli. A legjobb tíz közül a zsűri választja ki a győztest.A zsűri tagjai: Horváth Gergely, Für Anikó, Kányádi Sándor

 

Forrás: ujkonyvpiac.hu