Hírek

Nagyberuházások mozgatják a makói ingatlanpiacot


Rózsa Virág – Makó
Milyen gyorsan lehet eladni egy házat? Ha 3 és 6 hónapon belül nem sikerül, akkor annak túl magas az ára, legalább is Angliában. Magyarországon már a gazdasági válság előtt is gyakran évekig nem cseréltek gazdát az ingatlanok. Az otthonuk eladásán gondolkodók általában a meghirdetett árakból tájékozódnak, pedig azok irányárak és valójában sokszor kevesebbért kelnek el.

A helyi reklám újságokban az eladásra kínált ingatlanok több mint felénél nem szerepel ár, pedig az érdeklődők elsősorban erre kíváncsiak, így akár 10-15 telefonhívásába is kerülhet annak kiderítése. Az elmúlt héten a meghirdetett 20-25 családi ház közül a legolcsóbb 1,5 millió forint volt, míg a legdrágább 25 millió. Egy ingatlanos portálon sem sokkal nagyobb a kínálat, de mégis többet megtudhatunk: a nagyjából 20 makói ház közül az árak jelenleg 1,9 és 80 millió forint között mozognak. A különböző hirdetési felületeken megjelent eladó 15-20 lakás pedig 4 és 10 millió között volt.

Sokat számít hol és milyen állapotban van az ingatlan.

Az ár függ az ingatlan állapotától, az elhelyezkedésétől, a felújítás mértékétől, tetszetősségétől is – és főként a tulajdonos elképzelésétől. Továbbra is igaz, hogy az eladó ingatlan árából érzelmi okokból nem hajlandók engedni, mert nehezen válnak meg a családi fészektől.

– A jelenlegi makói ingatlan piacra jellemző a túlkínálat és a rendkívülien alacsony kereslet – ismertette a helyi helyzetet Ravasz Ferencné Zsuzsanna makói ingatlanközvetítő, értékbecslő és hitelközvetítő. – Még eladhatónak mondható ingatlannak számít a jó állapotú, rendezett környezetben fekvő első emeleti tégla lakás, a kisebb méretű családi ház és a termőföld. A panelek a legkevésbé keresettek.

Legkevésbé a panelt keresik a vevők.

A hitel nemcsak a vásárlási szándékban játszik szerepet, hanem az irányár kialakításában is.
– Nagyon nehéz helyzetben vannak azok a fiatalok, akik ma szeretnének ingatlant venni, mivel nehezen jutnak hitelhez. A korábbi évekhez képest a hitelképesek a kevesebb hitel mellett döntenek. Például egy 6 milliós lakáshoz ma már inkább csak 1 vagy 2 millió forintot vesznek kölcsön. Korábban ez több volt. Vannak, akik az ingatlanjukra felvett kölcsön mértéke miatt nem tudnak, illetve nem szándékoznak engedni az irányárból – ismertette a makói helyzetet Ravasz Ferencné.

A vétel és az eladás is nehéz. A szerző felvételei.

A helybéli építkezések, a Hagymatikum, a M43-as és Givaudan mind pozitív hatást gyakoroltak a kiadó ingatlanok piacára. Az építkezésen dolgozó munkások a rendezett lakásokat keresték és keresik, míg a vezető beosztású szakemberek a teljesen berendezett házakat. A bérleti díjak havi 30 és 90 ezer között mozognak.