Makó

Kátyúzás, csatornázás, városfejlesztés – az újvárosi fórumon


Korom András-Makó
A város tavalyi idei helyzetéről kaptak elsőként tájékoztatót Buzás Péter polgármestertől az újvárosi nyugdíjas klubban ma este Kiss Imréné települési képviselő fogadóóráján. A város első embere a Hagymatikum építésétől, a turisztikai fejlesztéseken át a Givaudan építéséig vázolta fel a Makó előző esztendejét. Majd ismertette, hogy a nagyarányú kormányzati forrás elvonások miatt az előző esztendeinél 461 millió forinttal kisebb költségvetéssel működik a város, s emiatt milyen kényszerű létszám leépítéseket, illetve takarékossági lépéseket kellett tenniük. “Minden korábbi kormány megpróbált minél többet elvonni a települési önkormányzatoktól. Volt amelyik ezt doktori, volt amelyik kandidátusi, s olyan is, amelyik professzori szinten tette ezt. Ezt a jelenlegi kormány Nobel-díjas színvonalon tette” – mondta, majd nem sokkal később meg is dicsérte a jelenlegi kabinetet. Mégpedig azért, mert az a honvédséget jelölte ki arra, hogy az uniós szabványnak megfelelő vizet osszon az érintett településeken, így elkerülve azt, hogy komoly büntetést kelljen Brüsszelnek fizetni. A polgármester hangsúlyozta: a takarékoskodást, a leépítéseket a városházán kezdték, mely dolgozóinak száma szinte megfeleződött. Szót ejtett arról is, hogy a helyi adóemelésekből befolyt városi többletbevételt járdaépítésekre fordítják majd. Idén azonban csak ott, ahol befejeződik a csatornázás.

Kiss Imréné, Buzás Péter és Ortutay Miklós a fórumon.

A csatornázás jelenlegi helyzetéről Ortutay Miklós projektvezető adott részletes ismertetőt, melyből kiderült: a kivitelezők jelentős csúszásban vannak, s csak azután küldtek több brigádot a városba, hogy a polgármester a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség segítségét kérte a munkálatok felgyorsítása érdekében. Nagy Gábor, a Hagymatikum marketing igazgatója a Makovecz-fürdőről, illetve a turizmus érdekében végzendő munkáról tartott ismertetőt.
A résztvevők közül többen is tettek fel kérdéseket: Szabó Zoltánné például azt kérdezte, mi lesz a Gyóni Géza utcai járdával? Csala Attila is arról tudakozódott, mikor cserélődnek le végképp a mára igen rosszá vált téglajárdák? (A csatornázás után, az idei 60 milliós keret járdafelújításra van.) Kovács Mihályné azt kérte, hogy az illetékesek figyeljenek oda, hogy az annak idején lakossági összefogással és anyagi erőből készült Mező utcai útburkolatot ne bontsák majd fel a csatornaépítők. Mint mondta: erre nincs is szükség, a bekötéseknél nyugodtan át lehet fúrni az aszfalt alatt, ott ugyanis semmilyen közmű nem húzódik. “Sokat kellett kilincselnünk és spórolnunk rá annak idején” – fogalmazott. (Válaszul elhangzott: a város figyel arra, hogy indokolatlan átvágás ne történjék.)

Sokakat érdekelt a város(rész) jövője.

Buza Istvánné azt tette szóvá, hogy a Vásárhelyi utcai házukban gyakran habzik és erősen klóros az ivóvíz, illetve, hogy a közeli tűzcsapból valaki lajtos kocsival hordja a locsolóvizet. (A víz minőségéről a vízműtől kap majd tájékoztatót. Kiderült, hogy a lajtos kocsis engedéllyel hordja a vizet.) Battancs Vincze a szomszédja háza előtti őserdőt tette szóvá, mire Kiss Imréné képviselő megígérte, hogy holnap kimegy oda, s becsönget a szomszédhoz, majd a panaszoshoz is.
Kovács Rolandné szóvá tette, hogy a volt Hódikötnél kisgyerekeivel a tápbolt oldalára kénytelen az úton átkelni, miután ott elfogy(ott) a járda. (Kiderült, a korábbi járda beszakadt, s mert senki sem gyalogolt eddig arra, nem is építették újjá. Most a műszaki iroda megnézi mit tehet. Kovácsné férje felajánlotta, kőművesként megépíti a hiányzó részt.)Többen szóvá tették a kátyús utakat, mire Kiss Imréné képviselő megállapította, hogy egész Makó csupa kátyú.
Horváth Bernadett, a polgármesteri hivatal műszaki irodájának vezetője elmondta: az előző években 5-6 milliót költöttek kátyúzásra, az idén csak 1-2 milliót fognak, elsősorban azokon a részeken, melyekre a csatornázás majd csak az év második felében ér.  Nincs értelme ugyanis kátyúzni, ha az utat hamarosan úgyis felbontják.

További képeink a fórumról:

A szerző felvételei.