Makó

A pápa elbúcsúzott híveitől


“Az Úr arra szólított, hogy megmásszam a hegyet, és még inkább az imának és a meditációnak szenteljem magam. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elhagyom az egyházat, továbbra is szolgálni fogom koromnak és erőmnek megfelelően” – mondta XVI. Benedek. A szokás szerint a lakosztályának Szent Péter térre néző ablakából beszélő pápát a római rendőrség adatai szerint közel kétszázezres tömeg hallgatta és tapsolta meg.


 “Grazie! Köszönöm a szereteteteket! Ez életem rendkívüli pillanata” – mondta a pápa, aki alig negyedórán át beszélt.
XVI. Benedek legutolsó Angelusán mexikói hívők és papok zenével, az Actio Catholica tagjai imával búcsúztatták az egyházfőt. A Szent Péter téren magyar zászló is lobogott: a Rómában szolgáló magyar egyháziakat, szeminaristákat és magyar hívőket Tóth Tamás, a római Pápai Magyar Intézet rektora és Németh László, az olaszországi magyarok főlelkésze vezette.


XVI. Benedek február 11-én jelentette be lemondását. Egymás után érkeznek Rómába a bíborosok, akiket XVI. Benedek a lemondása előtt fogad. A pedofilgyanú miatt az amerikai ügyészek által pénteken meghallgatott Roger Mahony, Los Angeles volt érseke a Twitter-fiókján jelentette be, Rómába készül annak ellenére, hogy a hívők és katolikus szervezetek napok óta tiltakoznak a pápaválasztáson való részvétele ellen.
A vatikáni szóvivő közölte, hogy XVI. Benedek december 12-én megnyitott Twitter-fiókja (@pontifex) a pápa február 28-ai lemondásától szünetelni fog. Eddig az egyházfőnek hárommillió követője volt a Twitteren.
MH-MTI