Hírek

Sárban dagonyáznak a földeáki sportpálya közelében élők


 

Korom András-Földeák

Két autónak is leszakadt az olajteknője a földeáki csatornázás miatt megsüllyedt, kátyússá vált utcák miatt, a helybéliek szerint két idős ember is szenvedett vállcsonttörés miután a rossz utakon elesett a kerékpárjával – vélik tudni a földeákiak, akik szerint az egész falu ismeri annak a Damjanich utcai kisfiúnak a sorsát, aki olyan szerencsétlenül esett a biciklijével, hogy az út feltöltésére leszórt nagyméretű, éles kövek az egyik ujjpercét levágták. Hiába varrták azt vissza rövid időn belül a makói kórházban, végül mégis amputálni kellett. A csatornázás miatt – állítják az itt élők -, már elakadt a mentő, de még a kukáskocsi is.

 

 

Helyzetkép a Dévényi Lajos utcában.

 

– A legnagyobb baj az, hogy a kivitelező egy időre teljesen eltűnt, s ez alatt az idő alatt számos helyen hatalmas kátyúk keletkeztek a sáros, felengedett úton. Ezek alaposan próbára tették az autókat. Mi is úgy jártunk, hogy a két hátsó kerék teljesen beragadt, mire az utca végéről a házunkig értünk – panaszolta több a Damjanich illetve a többi érintett utcán lakó olvasónk. Az erre merőleges Vasút soron pedig többen is elmondták, hogy ugyan a hatalmas kátyúkat a kivitelező betömte, de a kocsibejárók helyreállításával a háztulajdonosok birkóztak meg. A sportpálya közeli utcákon élők – csak név nélkül – majdnem mind azt mondták, hogy ezen a részen nagyon-nagyon nehéz közlekedni. A kerékpárosok már rég a járdára szorultak fel.

 

 

Küzdelem a sárral. Szükség van a lóerőkre.

 

– Igazából az ünnepek előtt volt legnagyobb gond a sportpálya közelében lévő utcák állapotával, akkor ugyanis levonult a területről a kivitelező, nem volt ügyelete, csak január 3-án jöttek vissza. Közben hol az esős idő, hol fagy váltogatta egymást. Mielőtt elmentek, ideiglenesen helyreállították ugyan az utakat, de senki sem számított ilyen változékony időjárásra – mondta Vass Imre. Földeák polgármestere is tud arról, hogy egy Damjanich utcai kisgyereknek nem sikerült megmenteni, így amputálni kellett az egyik ujjpercét, miután elesett kerékpárjával. Nem tud azonban minden balesetről.
– Jelenteni kell ezeket az eseteket, hogy a kivitelező Keviép Kft. biztosítója kártérítést fizessen – mondta. – Az uniós támogatás az utak eredeti állapotának visszaállítását biztosítja, azaz ahol földút volt, ott azt, ahol aszfaltozott, ott azt kell helyreállítani. Bízom azonban abban, hogy mindenképpen jobbak lesznek az útjaink, mint amilyenek a csatornázás előtt voltak – tette hozzá Vass Imre. A polgármester szerint a legnagyobb gondok a csatornázás során ott jelentkeztek, ahol kivitelezési, technológiai problémák miatt összekeveredett az útalap és a föld.
– A kivitelezőtől tudom, hogy a csapadék miatt az ülepedés nagy mértékű volt, ezért nem tudták a padkázást elvégezni. Utólag kellett az érintett utcákra odahordaniuk a földet, s az ülepedéseket is újra fel kellett tölteniük.

 

 

Vasút sor. Kövekkel töltötték fel az út süllyedéseit. A szerző felvételei.


A polgármester hozzátette: már átélték a földeákiak a száraz időben jelentkező port. Akkor is szólt a kivitelezőnek a heti koordinációk egyikén, mely végigjáratta a söprűgéppel az érintett területeket. A földeáki csatornázásnak idén június 30-ára kell teljesen elkészülnie. Vass Imre úgy látja, hogy a Keviép a tervezettnél előrébb tart a munkálatokkal, s véleménye szerint a környékbeli településekkel összehasonlítva Földeákon áll a legjobban a csatornázás. A beruházás kapcsán is történtek, történnek balesetek, káresetek. Nagyon sok problémát nem láttunk előre, viszont keletkezésükkor igyekeztünk orvosolni azokat. Kérem továbbra is a lakosság segítségét, megértését a balesetek megelőzésében, az egyéb károk csökkentése érdekében – hangsúlyozta a község polgármestere.

 

Olvasóink fotói: