Rózsa Virág-Makó
Az elmúlt évek során Makón is sokan beleszerettek a Valentin-napba. – Főként a 35-45 éves korosztályra jellemző az ünnep iránti érdeklődés – mondta Andrásiné Judit virágboltos. A legidősebb romantikus vásárlónk egy nagyon kedves 70 éves úriember volt, a legfiatalabb pedig egy 16 éves középiskolás pár, akik már nyitás előtt ott toporogtak a reggeli hidegben, hogy még iskola előtt ki tudják választani a kedvenc virágot.
Minden évben a vörös rózsa a legnépszerűbb, de más virág is került már Bálint-napi csokorba, főleg ha a hölgynek más volt a kedvence. A hagyományos kívánságok mellett már volt egy igazán extrém is.

Elmaradhatatlan kellékek ilyenkor a szívek.

– Egy teljesen fekete rózsa csokor – idézte fel Judit – Egyenként festettük feketére a leveleket egy speciális festékkel, amely nem károsítja a virágot. Ritkaság számba megy, de nem szokatlan a cserepes virág sem, például az orchidea. A Valentin-nap már több éves hagyományra tekint vissza, de a makóiak számára továbbra is a nőnap a népszerűbb – tette hozzá.

A kis “asszisztens” is besegít a virág választásban. A szerző felvételei.

A városban itt-ott látható néhány Valentin-napi dekoráció. Piros zselés szívek egy belvárosi cukrászda ablakában, a sütemények között pedig ott sorakoznak a rózsaszín cukormázzal bevont szív alakú torták. A város szívében a Hagymaház is csatlakozott a hangulathoz a Liliomfi romantikus vígjátékkal és a különleges papírhagymácskába rejtett marcipán szívekkel, ezáltal téve igazán makóivá február 14-ét.
 

Más országok – más szokások

A világ más tájain is saját magukra szabják az emberek a Valentin-napi szokásokat. Japánban például a nők azok, akik csokoládéval ajándékozzák meg a férfiakat. Két félét adnak: egyet a szerelmüknek és egyet férfi kollégáiknak. Az ajándékot viszonozni is illik, így a szigetországban egy hónappal később, március 14-én ismét ünnepelnek, de ezúttal a férfiakon a sor.
A Valentin-nap nemcsak a felnőtteké és a szerelmeseké. Az angolszász országokban több millió gyermek készül az alkalomra saját készítésű szívecskékkel, üdvözlőlapokkal, és egyéb kézműves alkotásokkal otthon és az iskolában. A magyar kreatív blogokban is egyre gyakoribb a kicsiknek nagyoknak szóló Valentin-napi ötlet mint például a szív alakú palacsinta vagy a mézeskalács.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest