Hírek

Baktérium okozhat gyomorrákot?


A gyomorrák a második helyen áll a rosszindulatú daganatok okozta halálozási listán, világszerte évente 750 ezer életet követelve. Az elhunytak 60 százaléka ázsiai – olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon
Az újgenerációs technológiák alkalmazásával a GIS tudósai feltérképezték a gyomorráknál fellépő kisebb-nagyobb léptékű mutációkat, ennek köszönhetően sikerült a rosszindulatú daganat kialakulásához vezető négy különböző mechanizmust elkülöníteniük. Ezek egyikében nagy valószínűséggel bakteriális fertőzés indítja be a géneken célzott hatást kifejtő kóros folyamatot. A többi mechanizmushoz tartoznak egyebek között a károsító oxidatív tényezők kiváltotta folyamatok, vagy a DNS hibajavító rendszerének a meghibásodása.
Nirandjan Nagarajan, a tanulmány vezető szerzője hangoztatta: első ízben sikerült kimutatni, hogy a rákos megbetegedésnél a mutációs folyamat a genomon azaz a azaz a szervezet teljes örökítő információján kifejtett célzott hatás következménye.
“Kritikus lépést jelent abból a szempontból, hogy megértsük a gyomorrák kialakulásának folyamatát és ennek alapján új gyógyszereket fejleszthessünk ki” – hangsúlyozta.
Patrick Tan, a tanulmány társszerzője kiemelte: “Kutatásaink rávilágítanak a mikroorganizmusok génkárosító szerepére is”. Ng Huck Hui, a GIS ügyvezető igazgatója azt tartotta fontosnak, hogy a kutatócsoportnak több olyan “érdekes” gént is sikerült azonosítania, amelyek komoly szerepet játszanak a rákos folyamat kialakulásában.
MH-MTI