Hírek

Radó: nem feloszlatni, lemondani kellett volna


Korom András-Pitvaros
– Már a 2010-es helyhatósági választásokat követően kialakult egy ellenzéki vita közöttem és négy képviselőtársam között. Szerencsére van olyan képviselő, aki a pártomat fogta és úgy próbálta vezetni az önkormányzatot és a települést, ahogy én is. Ezért nem egyedül ellenem irányult a feloszlatás szándéka, s nem maradtam egyedül a véleményemmel. Négyen kezdeményezték és szavazták meg a feloszlatást – mondta hírportálunknak Radó Tibor, Pitvaros polgármestere.
A falu első embere egyébként tavaly január egyszer már le mondott a tisztségéről, miután a hattagú képviselő-testület, viták sorozata után kinyilvánította, hogy nem tud vele együtt dolgozni. Távozása után 250 aláírást gyűjtött össze annak elérésére, hogy a testület is oszlassa fel magát, de a képviselők ezt az indítványt egyhangúlag elutasították.
A májusi időközi választáson: Radó Tibor függetlenként, míg Gémesi Sándor a Fidesz–KDNP színeiben indult a polgármesteri tisztségért. Az 1256 választópolgár többsége ismét Radó Tibornak szavazott bizalmat.
A képviselő-testület önmagát feloszlató döntésével kapcsolatban a polgármester, és az őt támogató képviselők az alábbi nyilatkozatot adták ki:
“2013. február 7-én 17 órakor megtartott rendkívüli testületi ülésen a pitvarosi képviselő-testület 4 igen szavazattal felosztatta magát. A 2012-ben megtartott időközi polgármester választás előzményeként kialakult nézeteltérések a későbbiekben sem enyhültek, melynek következményeként az ellenzékként megnevezhető 4 képviselő döntése alapján ismét időközi választást kell kiírni Pitvaros Községben. A törvény értelmében 3 hónapon belül meg kell tartani az új választást.
A döntés következtében jelentős – 1 millió forintot meghaladó – kiadás hárul az önkormányzatra. A választással járó költségekre ugyanis nem kap támogatást az önkormányzat, így azt a település fejlesztésére betervezett pénzből kell elvenni!

Úgy érzem, hogy munkámat 2 képviselőtársam és a hivatal alkalmazottainak hathatós segítségével eredményesen és a település javát szolgálva végeztem. Nem kívánom az elkezdett utat és elképzeléseimet feladni. Szerencsére sokan látjuk az elmúlt évek jó eredményeit és a fejlődés további lehetőségeit. Továbbra is nyitott vagyok a település és lakosainak javát szolgáló javaslatok iránt. Várom az Önök véleményét és javaslatát, mert egyetlen célom, hogy Pitvaros javát szolgáljam. Erkölcsi – és remélem továbbra is munkahelyi – kötelességem, hogy a Pitvarosi lakosság érdekeit képviseljem és a falu jövőjéért dolgozzam.
A képviselő-testületi ülésen a Bertáné Kecskeméti Katalin képviselő asszony által elmondott feloszlatással kapcsolatos indokokat nem tudom elfogadni, mert ha valaki nem tud együtt dolgozni velünk – és ezzel kapcsolatos véleményüket a választópolgárok már kifejezték az elmúlt évi időközi választás alkalmával -, akkor nem feloszlatásról kell szavazni, hanem egyszerűen le kellett volna mondani a képviselő-testületi tagságról.
A feloszlatást kimondó határozattal a 4 képviselő ismét elérte, hogy olyan hírrel kerülünk az újságok címlapjára, mely rossz fényt vet településünkre”
– fogalmaztak a polgármester által aláírt nyilatkozatban.

A feloszlatás mellett szavazott az ezt a határozatot előterjesztő Bertáné Kecskeméti Katalin, valamint Csábi Jánosné, Harcsás Ferenc és Léka János, míg ellene voksolt Radó Tibor polgármester, aki az időközi választásonmost  is indulni fog, valamint Anderkó Attila alpolgármester és Dénes László képviselő.
Az időközi választás az előírások szerint 3 hónapon belül kell megtartani. A helyi választási bizottság valószínűleg már  a jövő héten összeül, hogy kijelölje az időpontotl. A szavazásig mind a testület, mind a polgármester ügyvivőként folytatja a munkáját.