Korom András-Makó

– Ez a város az elmúlt két év alatt nagy részben nélkülözte az információkat, ezért mindenki várta a hét végét, hogy elolvashassa a Makói Mozaik hirdetőújságban megjelent cikkeimet. Ezek segítettek lenyelni az egészségügyi integrációt. Ugyanis ma sokan azt hiszik, hogy ez magától ment – fogalmazta hírportálunknak Sánta Sándor. A makói képviselő-testület fideszes képviselője hozzátette: a szakminisztérium a miniszter által aláírt leiratokban riogatott a kórház leépítésével.
– A polgármester és a képviselők helyett nekem kellett tiltakoznom, a kevés önállóságot, ami maradt a 10 ezer aláírással én harcoltam ki, de az érdem a népé. Mindeközben a képviselőnk fals, másnapra már idejétmúlt nyilatkozatait kellett cáfolgatnom. Mágori Józsefné, Makó országgyűlési képviselője most arra épít, hogy a város polgármestere is nyilatkozgatott kórházügyben, s néha ugyanazon a leiraton háborodott fel, mint én. Mágoriné ezért véli úgy, hogy egy követ fújok Buzás Péterrel. Pedig vele, azaz a polgármesterrel újságcikkben vitáztam.
Sánta Sándor utalt arra, hogy az országgyűlési képviselővel való viszálya eddig titokban maradt. Hozzátette: azért költötte fizetett hirdetésekre a tiszteletdíját, hogy rávilágítson a makói színfalak mögötti történésekre.
– A fiam a helyi rendszerváltásról írt diplomamunkáját nem lopta sehonnan és három ötöst kapott rá, de Makón ezzel a névvel nem vállalt állást. Nincsenek aranyifjú barátai, nem dugtam be sehová képviselőnek, s noha jól fest, még az alkotótáborba sem! A nevemet viselő édesanyja szintén elvándorolni kényszerült a városból, fiam húsz éves autóval közlekedik és hiteltörlesztéssel bajlódik – világította meg a saját, és a családja helyzetét, illetve az általa érzékel helyi körülményeket.
A szétforgácsolódott makói ellenzékkel kapcsolatban azt mondta: a megosztottságnak jórészt az az oka, hogy az első szabad választások eredményeként (Sánta Sándor volt 1990-94 között a város polgármestere – a szerző) abszolút többségbe került a makói testületben a kisgazdapárt, de az már az első ciklus idején széthullott.
– Makó nem volt felkészülve a rendszerváltásra. Akik kiestek a hatalomból, azok rásegítettek olyan emberekre, akik az érdekeiket képviselték. A sok kisgazda képviselő nem mind volt párthű, a ciklus vége felé különböző tisztségekért, bizottsági elnökségért átálltak Buzás Péter mellé. Ha valami érdemes ember megjelent, arra meg azonnal rászálltak. Épp ezért nincs is már politikai vita a városban. Más demokratikus fórum híján ezért írom a tájékoztató cikkeimet, melyekre számos pozitív visszajelzést kaptam. – mondta. – Úgy látom jelenleg egy függőleges zsinóron lóg a makói demokrácia, s ez a zsinór az országgyűlési képviselő. Ezen a zsinóron eddig fölfelé nem nagyon mentek a vélemények, hanem fentről jöttek az utasítások. Ezen változtatni kell, de úgy, hogy a fölfelé menő vélemények ne véletlenszerűek, ne a notórius hozzászólóké legyenek, hanem egy megszervezett több csoportból álló makói jobboldal kiforralt, megvitatott véleménye legyen.
– Nem tűnik kiegyensúlyozottnak a viszonya a szintén fideszes országgyűlési képviselővel…
 – Mágoriné befolyásolni és irányítani akar bennünket fideszes képviselőket. Csak azt nem tudom miért? Minden emberének megengedte, hogy bizottsági elnökséget vállaljon, rajtam kívül. Ebbe belenyugodtam, de Vida Sándor, a Fidesz szövetséges Nemzeti Fórum vezetője felkeresett a lakásomon. Arra kért, hívjam fel a városházát, s vállaljam el az egészségügyi bizottság vezetését, különben annak egy általános iskolai tornatanár lett volna az elnöke.
– Mennyire tudnak egyeztetni az ellenzéki képviselők?
– Semmilyen együttműködésünk sincs Mártonékkal, azaz az általa képviselt Városépítők Társaságával.
– Hogyan tudnak beleszólni a helyi politikába?
– Csak a véleményünk elmondásával tudunk, ugyanis a testületben polgármesteri többség van, szavazáskor csak ez számít. Ám sokszor volt példa arra, hogy Buzás Péter megkért, hogy Sanyikám, legalább tartózkodjatok. Ez azt jelenti, hogy mégis számít a szavazatunk. Csakhogy én sokszor ennek ellenére nemmel szavaztam. Anyagi ügyekben mi fideszes képviselők mindig nemmel szavazunk.
– Mi a véleménye a majd 5 milliárdos fürdőberuházásról?
– Nincs merev véleményem, ugyanis az előző ciklusban nem voltam képviselő, nem tudom, hogy milyen alternatívák között lehetett választani. Sokszor lelkiismereti furdalásom van, ugyanis Mágoriné, még mint települési képviselő, megszavazta a fürdőberuházást. Ezek után nekünk azt úgy kell bírálni, hogy nem azt mondjuk, hogy maga a beruházás koncepciója rossz, csak azt, hogy például rossz a Hagymatikumban a csap.
– Mágoriné hírportálunknak adott évértékelőjében azt mondta, hogy Ön egy követ fúj a polgármesterrel. Hogy érzi, végül is kinek a kövét fújja?
– Azokét – Fidesz színekben -, akik nekem visszajeleztek, s nem engedték, hogy abbahagyjam, hogy cikkekkel világítsak rá a helyzetre. Amikor abbahagytam, pénzt ajánlottak, hogy kifizessék a Makói Mozaik hirdetőújságban való megjelentetésének költségeit, de ezt természetesen nem fogadtam el – mondta Sánta Sándor települési képviselő.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest