Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a pályázat keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ebben az évben Magyarország látja el a Közép-európai Kezdeményezések és július 1-jétől a V4 elnökségét is, ez kiváló alkalmat teremt arra, hogy az itthon már sikert aratott Gombold újra! átlépje a határokat, és bevonja a közép-európai országokat is. Hangsúlyozta azt is, hogy a KIM háttérintézménye, a Design Terminál által kiírt pályázat célja, hogy a Gombold újra! során ne pusztán a magyar, hanem a közép-európai kreativitás mutatkozzon meg. Ács Zoltán, a Design Terminál kreatív igazgatója kiemelte, hogy a pályázat tavalyi sikere után nem volt kérdéses a bővítés. Az új pályázat során már a V4-országok (Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia) hagyományaiból, bármilyen szellemi és tárgyi értékéből inspirálódhatnak a jelentkezők, akiknek ötdarabos minikollekciókat kell benyújtaniuk. Újdonság, hogy külön kategóriában versenyeznek a pályakezdők és a profik, akik nem pénzjutalmat, hanem igen komoly szakmai csomagokat nyerhetnek el.

 A regisztráció keddtől indul a www.gomboldujra.hu honlapon, majd a nemzetközi tervzsűri többlépcsős bírálat során nevezi meg azokat a tervezőket, akik legyárthatják kollekcióikat. A június 8-i finálén ezekből a munkákból választja ki a szintén nemzetközi döntőzsűri a két kategória-győztest. A pályázat záró rendezvényét a Central European Fashion Days keretében tartják meg, erre a visegrádi országokból 15-20 tehetséges, de még áttörésre váró divattervezőt hívnak meg, akiknek divatbemutatót rendeznek. Ezt szakmai nap, konferencia és vásár is követi majd.

Luu Anh Tuan, a döntő zsűrijének tagja szerint a Gombold újra! nemzetközi összefogást biztosít a környező országok tehetségeivel és ennek köszönhetően Budapestnek jó esélye nyílik arra, hogy a régió kreatív központja lehessen. A „Gombold Újra! Divat a magyar” öltözéktervezési pályázatot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Design Terminál indította el. A győztes pályamunkákat felvonultató show 2011-ben a Szépművészeti Múzeumban mutatkozott be először, majd második alkalommal, 2012 tavaszán a Millenáris Parkban. A programnak jelentős szerepe van abban, hogy új lendületet kapott a magyar divat, a magyar motívumok, illetve a magyar divattervezők ruhái egyre népszerűbbek itthon és külföldön egyaránt. A pályázat és a rendezvény segítettek megújítani a magyar divatéletet, valamint egy olyan hagyományt teremtettek, ami nemzetközi tekintetben is segíteni tudja a tehetséges magyar fiatalokat.

KH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest