Bojtor Boglárka – Makó
– A Szegedi Tudományegyetem Bolyai Tanszéke hirdette meg azt a középiskolai matematika pályázatot, melyen Bálint harmadik helyezésével tovább öregbítette a gimnázium hírnevét. Az iskolai alkotópályázata továbbfejlesztett változatát küldtük be a versenyre. Nem kellett sokat segíteni neki, inkább koordináltam, átnéztem és véleményeztem a munkáját – mondta Szilágyi Judit, Bálint felkészítő tanára.
– Pályázatomban a Bartók Zeneiskola elmúlt húsz éves taglétszámának adatait dolgoztam fel. A intézmény negyvenöt éve működik, én az 1992-2011-ig tartó adatokkal számoltam. A kutatómunka sok időt igénybe vett, de összesen fél évig tartó munkát fektettem a versenybe – mondta Bálint.

Bálint rászánta az időt a maga által kitalált feladat megoldására. A szerző felvételei.

A feldolgozandó témát mindenki saját maga választotta. A fiúnak az ihlete a zenetanulásból fakadt, valamint édesanyja is a zeneiskolában dolgozik. Bálint a csellózást ugyan már abbahagyta, de a mai napig dobol és az iskolai zenekar munkájában is aktívan részt vesz. Az egyetemi pályázatra tízoldalas munkát nyújtott be. Az abban benne szereplő problémákat pedig ő maga találta ki és oldotta meg. Ezek szöveges statisztikai kombinatorikai valószínűség számítási feladatok. Bálint a gimiben matematika fakultációra jár, de kedvenc tantárgya a kémia, s a jövőben vegyészmérnökként szeretne dolgozni. A zenélésen kívül szabadidejében sokat biciklizik és korcsolyázik is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest