Hírek

Fizetni kell az adóhatóság végrehajtásáért


A NAV közleménye szerint ha az adózó a kötelezettségét esedékességig nem fizeti meg, abban az esetben az adóhatóság inkasszót bocsát ki az érintett bankszámlájára. Az adóhatóság az erről szóló előzetes értesítést mellőzheti, a tartozás összegének nagyságától függetlenül kezdi meg a végrehajtást.

A bankszámlanyitásra kötelezett személyek valamennyi bankszámlája az adóhatóság rendelkezésére áll, mivel a bejelentési kötelezettség révén az adóhatóság nyilvántartja..

Aki nem rendelkezik bejelentett bankszámlával, annak bérét, nyugdíját és egyéb járandóságait, letilthatják azzal, hogy a törvény meghatározza a letiltás mértékét, ez általában a járandóság 33-50 százaléka közötti. Amennyiben ez a végrehajtási cselekmény eredménytelen, ezután következik az ingóságok (értéktárgyak, bútorok, műszaki cikkek) számbavétele, végül az ingatlan (ház, lakás) kerül végrehajtás alá, törvényi keretek közt.

Lényeges változás, hogy korábban végrehajtási költségátalány inkasszó, letiltás kibocsátása esetén nem került előírásra, azonban 2013. január 01-jétől 5000 Ft végrehajtási költségátalány is terheli az adózókat, ha tartozásukat a NAV közreműködésével rendezik.

KH