Makó

A középiskolás évek legdrágább estéje


Bojtor Boglárka – Makó
– A koktélruha tíz-tizenötezer forint, akik táncolnak,  a menyasszonyi ruhát harmincezer forint körül bérlik, ezekhez más-más cipő kell. Vannak osztályok, akik rendeltek külön kosztümöt, de mi csak matrózblúzban vonulunk fel – sorolta a költségeket a Keribe járó Nagy Alexandra.
– A menyasszonyi ruhák áraiban nagy különbséget vehetünk észre. A legolcsóbb körülbelül tizenötezer forint, a felső határ a fiatal lányoknál általában harmincezer forint felett van. Ki-ki mennyit szán rá, próbálunk a kérésekhez igazodni. A legtöbb makói középiskolás lány ide jön, van aki már konkrét elképzeléssel.  Az ekrü ruhákból nem igazán választanak, inkább a hófehér, fodrosokat szeretik. Az üzletben kiegészítőket is árulunk, de báli ruhák is kölcsönözhetők tizenötezer forintért – mondták a Madonna Menyasszonyi Ruhaszalon tulajdonosai.

A hófehér, fodros ruhák a népszerűek.

– Az öltönyöket Budapestről rendeltük, mellénnyel, ami huszonháromezer forint volt. Ehhez húszezerért vettem egy pár cipőt, ami szerencsére egész estére megfelel. Egyszerűbb mint a lányoknak, egy más színű ing elég a műsor utáni bulihoz. Gombavató előtt én is bevállalok egy kozmetikust, majd fodrászhoz is megyek – mondta Opre Dániel, a József Attila gimi tanulója. – A vacsorás jegyek darabja háromezer-ötszáz forint, a sétálós jegyek pedig ezerhétszázba kerülnek. Ezeken a kiadásokon kívül még édesanyámnak és testvéremnek is új ruhát veszünk, ami megint nem olcsó.

Nyakkendőkötés bál előtt. A fiúk ruhájára is tízezreket lehet költeni. A szerző felvételei.

– A fiúknak elég egy egyszerű hajvágás, de a lányok már sokszor december közepén bejelentkeznek, mivel a báli napokon reggel héttől folyamatosan dolgozom és már nincs is időpontom. A hosszú hajúak általában vasalást vagy loknikat kérnek. Most az egyszerű formákat kedvelik, ami körülbelül másfél óra alatt készen van. Néha előfordul egy-két díszes hajtű, de már a virág is ritkán kerül a hajakba. A rövid frizurákat egy-egy díszcsattal vagy újfajta szárítással is fel lehet dobni – tudtuk meg Tóth Szilvia fodrásztól.
A lányoknak ilyenkor egy kicsit nehezebb a helyzetük, mert általában a báli ruhájukhoz illő műkörmöt és ezekhez passzoló sminket csináltatnak. A kettő együtt megint több, mint tízezer forintba kerül. Sok szülő kérdezi ilyenkor magától, hogy mi lesz velük, ha lányuk férjhez megy, vagy fiuk megházasodik?