Makó

Cserhalmi szívébe zárta a makóiakat


Korom András-Makó

– Mit szólt hozzá, amikor megtudta, hogy az idén Ön kapja a makói Páger-díjat? – kérdeztem Cserhalmi Györgytől.

– Nagyon jó érzés töltött el. Eltelt az újévből január elseje, másodika, s harmadikán már jött is ez a jó hír. Mondtam is, hogy jól kezdődik ez az év. Persze az ember ilyenkor boldog, úgy érzi minden rendben van, ahogy szokták mondani egy visszajelzésnél, van valami öröm. Azonkívül készteti az embert egy ilyen elismerés a gondolkodásra is, hogy felkutassam emlékezetem szénaboglyájában azt, ami ehhez a díjhoz, annak névadójához kapcsolódhat. Jó volt, jól esett ez a kis agytúra.

– Milyen emlék fűzi Páger Antalhoz, akivel két filmben játszott, a Mennyei seregekben és az Elveszett paradicsomban? Téni bácsi a második forgatása alatt halt meg.

– Talán el is tűnt volna számomra ez a többi közt, ha ez nem történik, így azonban örökre emlékezetes marad. Megdöbbentő volt számomra, hiszen még szombaton együtt dolgoztunk, este vártuk az utolsó felvételt. Az öreg, ahogy szokta, feltette a lábát, s sztorizott szegedi éveiről. Azt tudom, hogy másnap vasárnap játszott. Amikor hétfőn bementünk a stúdióba, valami egészen hihetetlen volt, amikor azt mondták, hogy Ő már soha többé nem jön, nem áll a kamera elé. Épp valamelyik nap találkoztam Hegyi Barbarával, s beszélgettünk erről… Nagyon érdekes, hogy az embert, hogy megcsalja az emlékezete, ő is máshogy emlékezett és én is máshogy. A végeredmény sajnos feloldhatatlan maradt.

– Mi lesz a Páger-díj, azaz a gyűrű sorsa?

– Biztos, hogy nem fogom hordani, ugyanis van egy vissza-visszatérő ízületi gyulladásom, ami miatt jegygyűrűt sem hordok. A gyulladás sajnos jön,-megy. Emiatt a jegygyűrűmmel úgy jártam, hogy úgy kellett levágni az ujjamról. Ezt nem kockáztatom meg a Páger-gyűrűvel. De nagyon szép helyre teszem, az íróasztalom kitüntetett helyére. Oda, ahol olyan emléktárgyaim vannak, melyeket a családtagjaimtól vagy másoktól kaptam. Az utóbbiakból eddig még csak egy volt, egy Csokonai-plakett, amit nagyon szeretek. Téni bácsi gyűrűje lesz a második.