Makó

Cserhalmi: a Páger-díjjal eljegyeztek a várossal


Korom András-Makó
Ünnepi beszédében Buzás Péter Makó polgármestere hangsúlyozta: az 1730 és 1950 között megyeszékhely szerepet betöltő város mindig kedvezett a polgári értékeknek, s olyan híressé vált személyiségek szülőhelye, mint Pulitzer József, Galamb József. S bár csak itt tanult, de mégis itt alkotta meg költői ars poeticájának döntő részét József Attila is. A makói színészdíj névadója Páger Antal, aki jegyszedő édesanyja révén már gyermekkorában megismerkedett a színházzal, az isteni szikra és a makói tehetség különleges elegye – hangsúlyozta.
Majd átadta – a Hegedűs D. Géza, Szalma Tamás, Réz András filmesztéta, Kútvölgyi Erzsébet és Gyarmati Antal, azaz a kuratórium által – a Kossuth- és Balázs Béla díjas Cserhalmi Györgynek ítélt Páger Antal Színészdíjat.

Buzás Péter adta át a Páger-díjat Cserhalmi Györgynek.

– Úgy érzem, Önök ezzel a gyűrűvel eljegyeztek engem ezzel a várossal – köszönte meg a Páger-díjat Cserhalmi György, miután felhúzta ujjára Téni bácsi arany pecsétgyűrűjének pontos mását.
Az ünnepség második felében Réz András filmesztéta beszélgetett a legújabb Páger-gyűrűssel. A színes anekdotákból kiderült, hogy Cserhalmi Györgynek Fülöp Mihály vívóedző tanácsolta azt, hogy ne edzőnek tanuljon, mert annak rossz lesz, hanem jelentkezzen színésznek. Jó tanácsot adott, hiszen színházi fellépései mellett több mint 200 játékfilmben is szerepelt. Cserhalmi azt mondta, barátai 245-ig számolták azokat, majd feladták a további számlálgatást.
Megtudta hagymaházi közönség, hogyan lett a cseh(szlovák) filmek sztárja, milyen dalt tanult meg szlovákul evangélikus lelkész nagyapjától, miért nevezték a cseh filmesek King Kongnak, miért kapott az ünnepségen egy nagy dunsztos üveg dáliagumót Bálint Mártától, a Hagymaház ügyvezető igazgatójától, s miért kezdett el lánya mellett filozófiát, majd filmrendezést is tanulni. Azt már Kútvölgyi Erzsébet, a tavalyi Páger-gyűrűs mesélte el, miért mondta el egyik filmszerepét Cserhalmi egy templom keskeny erkélyéről, majdnem vízszintes testtartásban.

A színészdíjat 2002-ben elsőként Halász Judit, majd Garas Dezső, Király Levente, Venczel Vera, Csákányi Eszter, Kern András, Törőcsik Mari, Kulka János, Bánsági Ildikó és Rudolf Péter kapta, míg tavaly Kútvölgyi Erzsébet vehette át.

Képeink a díjátadóról:

A szerző felvételei.