Makó

Lélekkel készült fényképek


 

Árva Annamária-Makó

– A legszívesebben minden kedden ilyen kiállításokat nyitnék meg – mondta Naszradi András tárlatnyitójának bevezetőjében Bálint Márta, a Makói Kulturális és Közművelődési Nonprofit kft. ügyvezető igazgatója.

A tárlaton különleges szépségű fotókat bemutató Naszradi András majd tíz évvel ezelőtt fogott először kezébe kamerát. Miután megtetszettek neki a tájképek, úgy gondolta, ő is belekóstol készítésükbe. Nem hiszi magát művésznek, úgy tartja, folyamatosan tanulja a fényképezést. A technikai tudást könyvekből sajátítja el, míg a felvételek elkészítésében, a témák megtalálásában és megörökítésében fotós barátai segítenek. A jelenlegi kiállításon tájképeit csodálhatjuk meg, bár újabban portrékkal is foglalkozik. De azokból – derült ki – még nincs egy tárlatnyi anyaga.

– Várom, hogy létrejöjjön a valóságban is az a kép, amit magamban elképzeltem – mondta az alkotó, mikor egy temetőben, viharos időben készült felvételéről beszélt. A kiállított tájfotói közül mindegyik az elmúlt év egy-egy pillanatát örökíti meg.

Szőke János fotográfus megnyitójában hangsúlyozta: Naszradi András felvételeit az a letisztultság és eltökéltség jellemzi, mely reményt kelt az emberben. A képekről azonnal látható, hogy minden egyes elkapott téma és pillanat a szerző saját barátjává vált.

– Áldozattal jár ez a fajta eltökéltség, hisz a fotósnak mindig ott kell lennie, hogy a megfelelő pillanatban lenyomhassa a gombot, mert ha egy alkalmat elszalaszt, többé nem lesz módja megismételni. Minden egyedi pillanatban benne van az alkotó személyisége is, amihez az kell, hogy a „lelkével fényképezzen”. Naszradi András az olyan elcsépelt témákat, mint a naplemente vagy épp egy szivárványos táj is képes egyedivé és különlegessé, varázslatossá tenni – emelte ki Szőke János. Hozzátette: a fényképész nem csak a fényekkel, de a nyelvvel is játszik, így születtek képei Ártérkép, Köd előttem, valamint Őszi kék címei.

Naszradi András lenyűgöző tájképeket vonultatott fel. A szerző felvétele

 

Naszradi András elárulta: hol a téma találja meg őt, hol ő keresi meg a témát. A meglévő terveihez igazítja, hogy mikor és hova megy épp fotózni. Figyelnie kell a környezeti tényezőkre is, hisz a tájképek készítésekor fontos körülménynek számít az időjárás.

A tárlat február 22-ig látható a Hagymaház aulájában.