Hírek

Titok maradhat, mi és miért történt a gyeptelepi kutyákkal


 

Korom András-Makó
A Makói Járási Hivatal tegnap a helyszínen vizsgálta a makói gyepmesteri telep működését. Weszely Tamás járási hivatal vezetőtől megtudtuk, bár a gyeptelep működési gyakorlata megfelelő, mégis számos adminisztrációs jellegű hiányosságot tártak fel.
– A behozott, az elaltatott és az örökbefogadott ebekről vezetett bizonylatok nem fedték egymást, nem derült ki, hogy mi és miért történt a kutyákkal. Bár a telepen van mérleg, kiderült, hogy az állati hulladékot az ATEV Zrt., úgy szállítja el onnét, hogy azt a makói gyeptelepen nem mérik le onnét. Annak mennyiségét csak a vásárhelyi cég által küldött számláról tudták meg – mondta.

Senki sem mérte le a telep hídmérlegén a konténerek súlyát, pedig ez alapján fizetnek az ártalmatlanításért. A szerző felvétele

– Nem zárult még le a Makói Kommunális Nonprofit Kft. belső vizsgálata az ügyben – mondta Nagy Nándor cégvezető. – Még egyeztetünk a szakhatóságokkal is az ügyben. De valószínűleg nem is zárjuk le a saját vizsgálatunkat, míg a rendőrség be nem fejezi a nyomozást – tette hozzá. Azt ígérte azonban, hogy – várhatóan a jövő hét második felében – tájékoztatja a nyilvánosságot a belső vizsgálat addigi eredményéről.
Mint azt megírtuk Dancsi Péter makói állatvédő a helyi gyeptelep dögkonténerébe dobott, vérző orrú és szájú, de még lélegző kutyákat talált, s az azokról készült videót és fotókat nemrégiben feltöltötte a Facebookra – országos botrányt robbantva ki. A felvételek azonban – derítettük ki -, nem a közzététel előtti napokban, hanem még tavaly szeptemberben készültek. Az állatvédő szerint az azokon szereplő kutyákat valaki fejbe lőtte, majd még élve hajította a konténerekbe. A gyűjtőedényeket pedig a levideózott kutyákkal a jogszabály szerint már réges-régen megsemmisítették a vásárhelyi állati-fehérje feldolgozóban. A gyeptelepre került kóbor kutyák végső sorsa 15 nap után, a jogszabályok szerint az, hogy az állatorvos két injekcióval elaltatja azokat, ha nem jelentkezik értük a tulajdonosuk, vagy egy örökbefogadó.
A rendőrség állatkínzás gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. A nyomozás várhatóan két hónapot vesz igénybe, azaz február végéig is eltarthat.

A makói gyeptelepen tegnap egyébként kilenc befogott kutya várja gazdája vagy örökbefogadója jelentkezését, köztük egy golden retriever is.