Hírek

Halálos testi sértés a pszichiátrián – megfelezték a büntetést


A 35 éves budapesti Gullay Ádám Mihályt – akit számos alkalommal kezelték kórházi pszichiátriai osztályon alkohol- és drogfüggőség kiváltotta agresszivitás, tudathasadásos elmebetegség miatt -, tavaly január 30-án a mentőszolgálat  megfagyás veszélye miatt rendőri segítséggel szállította be a szentesi kórház pszichiátriájára. A vádlottat olyan kórteremben helyezték el, ahol még négy beteg feküdt, köztük a későbbi sértett F. Mihály is, akit egy közlekedési baleset miatt szállítottak be koponya- és mellkasi sérülésekkel. Ezek miatt a bal oldala lebénult, nem tudott mozogni, így teljes ellátásra szorult.
Február 5-én hajnali 2 óra körül az ágyában magatehetetlenül fekvő, az állapota miatt többször hangosan beszélő, kiabáló sértett arcára a vádlott ököllel legalább két nagy erejű, valamint három kis- és közepes erejű ütést mért, súlyos sérüléseket okozva F. Mihálynak, akinek, több csontja is eltört. A bántalmazást követően a sértett sérüléseit a kórház traumatológiáján ellátták, majd az osztályra visszahelyezték. Azonban a sértett az arckoponya sérülésekből származó vérzés következtében, vérbelehelés miatt még aznap megfulladt. Halálához hozzájárult az elszenvedett jelentős mértékű vérvesztés is.
A vádlottat személyiségtorzulása a tette elkövetésekor közepes fokban korlátozta cselekménye felismerésében és a felismerésnek megfelelő cselekvésben. Az ügyben első fokon eljáró Szegedi Törvényszék ezért halált okozó testi sértés miatt mondta ki bűnösnek Gullay Ádám Mihályt, ezért őt 6 és fél év börtönre ítélte s 7 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A döntést az ügyész tudomásul vette, az ítélet ellen a vádlott a büntetés enyhítése, a védő szintén enyhítés és a bizonyítási indítvány elutasítása miatt nyújtott be fellebbezést.
A Szegedi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntető tanácsa mai ítéletében a börtönbüntetés tartamát 6 év 6 hónapról 3 év 6 hónapra, míg a közügyektől eltiltás tartamát 7 évről 3 évre enyhítette. Egyebekben az első fokú ítéletet helybenhagyta a táblabíróság. Az ítélet indoklásakor elhangzott: tekintettel a nyomatékos enyhítő körülményekre, köztük arra, hogy a vádlott nem bűnöző életmódot folytató személy, hanem indulatból cselekedett, és arra, hogy a tett elkövetésekor – betegségéből adódóan – közepesen korlátozott volt a cselekmény súlyának felismerésében, az ítélőtábla az első fokú ítéletet eltúlzottan súlyosnak találta, ezért látta indokoltnak a büntetés enyhítését.
Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.
Makó Híradó