Hírek

Gázpalackokat robbantanak a tűzoltók


  Az igazgatóságon minden év elején értékelik az előző év szakmai tapasztalatait a megyei felső szintű műveletelemzés keretében. A parancsnokságokra a beavatkozást követően visszaérkező  egységek minden alkalommal kiértékelik az elvégzett munkát a riasztás beérkezésétől az oltás befejezéséig, amelyek tapasztalatait összegezve a későbbiekben hasznosítani lehet a későbbi beavatkozások során.
  A felügyelők az idei évre a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok kiképzési tervét is meghatározták. Ennek központjában a füsttel telített, zárt térben, a labirintus-jellegű épületekben, továbbá a veszélyes anyag jelenlétében történő tűzoltásra helyezik a hangsúlyt.
  Tavasszal rendezik meg azt a gyakorlatot, melyen a gázpalackok viselkedését mérik fel tűzben. A tűzoltáskor az életmentést követő legfontosabb feladat felderíteni, hogy veszélyeztetett területen van-e gázpalack, amelynek palástja a hő hatására bekövetkező nyomásemelkedés eredményeképp – alig érzékelhető előjelek után – hatalmas erővel robban fel, veszélyeztetve az oltásban részt vevők életét is.
A gyakorlaton különböző mértékben megtöltött gázpalackokat helyeznek majd tűzbe, és elemzik a lángok által kiváltott hatást.
– A földgáz elterjedése óta a településeken már kevesebb helyen alkalmaznak PB gázt – mondta el Ördög István főfelügyelő, hozzátéve: a külterületi, tanyai tüzeknél viszont gyakori, hogy a tűzoltóknak gázpalackot kell kimenekíteniük a káresemény helyszínéről.
Arany-Tóth Attila
szóvivő
Katasztrófavédelem