Hírek

Mágoriné: nem alku kérdése a makói adósságátvállalás


  – Telefonon hívott fel ma Buzás Péter polgármester, kérve, segítsek elérni, hogy a makói adósságkonszolidáció 50 helyett 60 százalékos legyen, ahogy azt a helyi képviselő-testület szeretné. Beszéltem is Tállai András önkormányzati államtitkárral, hogy megtudakoljam, van-e esélye Makónak, hogy ne az adósság felét, hanem annak 60 százalékát vállalja át az állam – mondta mai sajtótájékoztatóján Mágori Józsefné, a térség országgyűlési képviselője. Őt a tegnapi rendkívüli képviselő-testületi kérték fel a makói városatyák, hogy vesse latba befolyását ennek érdekében.
  Mágoriné az államtitkártól megtudta: nincs esély alkura, az önkormányzati adósságátvállalás az egyes települések tavaly július 31-i adózóképességi mutatójából számított képlet alapján történik. Ez alapján a makói 5 milliárd 44 milliós hitelállomány felét viheti el az állam.
  – Lehetőség van méltányossági kérelem beadására, mely sorsáról a gazdasági- és a pénzügyi tárca két minisztere is csak együtt dönthet, ám ez csak akkor lehetséges, ha a település adóbevételei idén csökkennek. Csakhogy a makói adóbevételek ebben az esztendőben jelentősen növekszenek majd, hiszen a tavaly nyáron felavatott Givaudan termelése most fut fel, azaz jelentős iparűzési adót fizet majd, illetve a testület idén januártól jelentősen megemelte a makóiakat sújtó helyi adókat is – mondta. Mágoriné éppen ezért felszólította a Buzás Péter vezette képviselő-testületet, hogy vonják vissza a novemberben megszavazott brutális adóemeléseket.
Makó Híradó