Hírek

Állatvédők menekítették a kutyákat a makói gyeptelepről


Korom András-Makó
  Gyömrői és budapesti állatvédő szervezetek menekítettek el szerdán a makói gyepmesteri telepen ketrecbe zárt kilenc kutyusból hatot. A többi hármat azért nem vitték magukkal, mert azoknak is akadt befogadójuk. Tegnap ezek az élő ebek voltak csak az Igási úti telepen, s az egyik dögkonténerben véres zsákok tornyosultak.

Ezeknél a konténereknél készültek a Facebookra felkerült felvételek.


  Mint arról beszámoltunk, a makói gyeptelepre egy esztendőn át a kutyákat etetni kijáró Dancsi Péter állatbarát fényképekkel és videókkal dokumentálta a befogott ebek sorsát. A gyepmesteri telep dögkonténerébe dobott vérző orrú- és szájú, elpusztultnak tűnő, de még lélegző ebről készült videóját, más hasonló véget ért kutyusokról készült fotókkal együtt a múlt hét végén tette fel a Facebookra – országos botrányt kiváltva. A férfi feljelentést tett a rendőrségen, mely ismeretlen tettes ellen indított büntetőeljárást állatkínzás alapos gyanúja miatt. Belső vizsgálatot rendelt el, felfüggesztve a munkavégzés alól Daróczi András gyepmestert, Nagy Nándor, a telepet üzemeltető Makói Kommunális Nonprofit Kft. ügyvezetője. Amint azt megírtuk, a felvételeket az állatvédő – aki úgy gondolja, hogy 50-100 kutyus is hasonló sorsra juthatott – még tavaly szeptemberben készítette. A dögkonténerek tartalmát pedig a jogszabály szerint kétnaponta szállítják el megsemmisítésre az állati fehérje feldolgozással foglalkozó vásárhelyi ATEV Zrt-hez. Így a felvételen látható állatokat már senki sem tudja megvizsgálni.

A felirat magáért beszél. A szerző felvételei.

  A makóiakat még tegnap is sokkolták a történtek. De nem az, hogy rossz híre lett miatta a városnak, hanem az, ami a gyeptelepen történt a kutyusokkal. A megkérdezettek közül mindenki hallott az esetről, s mélyen felháborodott a történteken. Azt azonban senki sem hitte, hogy a makói vizsgálat bárkinek is megállapítja majd a felelősségét.

Keményen fogalmaztak a helybéliek.


  Buzás Péter polgármester a makói városi tévé csütörtök esti élő fogadóóráján azt mondta: biztos abban, hogy a rendőrség és a Makói Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. vizsgálata fényt derít az ügyre. Felhívta a figyelmet arra, hogy az állattartás komoly felelősséggel jár a gazdák részéről.
  – Nem tudom, hogy a feljelentő mennyire volt jó szándékú, amikor feltöltötte az internetre a felvételt, nem tudom, miért nem jelentette korábban, ha tudott róla, akár Nagy Nándornak, akár a város jegyzőjének vagy nekem. Nem az a baj, hogy ilyen felvétel került az internetre, hanem az, hogy egy ilyen eset megtörténhetett a gyepmesteri telepen – fogalmazta meg Buzás Péter. Úgy vélte ez az eset méltatlanul keltette Makó országos rossz hírét.
  Makó polgármestere elmondta: ebben a ciklusban egyetlen alkalommal keresték meg állatvédők a kóbor kutyák ügyben, azt javasolva, hogy vezessék be az ebadót, s az abból befolyt összegből támogassák a kutyamenhely működését. Támogatta a tervüket az egyik települési képviselő is.
– A kérést azonban nem támogattuk, mert akkoriban nem emeltük a helyi adókat, s nem akartunk új adónemet sem bevezetni – mondta Buzás Péter.
A Makói Állat- és Természetvédő Egyesület, míg meg volt a saját telephelyük, addig fogadtak be ebeket a helyi gyepmesteri telepről. Ám mivel nem kaptak megfelelő támogatást, évekkel ezelőtt be kellett azt zárniuk. Az egyesület gondozásában álló 13-15 kutyát az egyik tagjuk házánál tartják. Más támogatások híján csak az 1 százalékos adófelajánlásokból működnek, ez pedig csupán évi 400 ezer forintot jelent. Ez az összeg a kutyák élelmére sem elegendő.
A Makói Kommunális Nonprofit Szolgáltató Kft. ügyvezetője, Nagy Nándor a jövő hétre ígérte a belső vizsgálat befejezését, s annak nyilvánosságra hozatalát, a rendőrségi eljárás azonban hónapokig is eltarthat.