Hírek

Makói kutyahorror – szeptemberi a videó


 

Korom András-Makó

  – Természetesen megvizsgáljuk a telephelyen működő ipari kamerák felvételét, de nem sok reményt fűzök ahhoz, hogy bármi is kiderüljön belőlük, ugyanis a kamerák maximum 5 nap történéseit rögzítik, Dancsi Péter videói, melyeket a Facebookon láttam, pedig nekem úgy tűnik korábban készültek – mondta Nagy Nándor, a Makói Kommunális Nonprofit kft. ügyvezetője. Ehhez a céghez tartozik ugyanis a gyepmesteri telep. A cég belső vizsgálata során egyetlen embert, Daróczi András gyepmestert hallgatják meg.
  – A felvételeken csak az látszódott, hogy vér csordogál a még lélegző kutya orrából, az nem hogy valóban fejbe lőtték volna, így lehet, hogy elütötte, vagy fejbe vágta valaki, aztán vitte a gyepmesteri telepre – mondta Nagy Nándor. Hozzátette: a telep az utóbbi időben reggel 7 és délután 3 között állandóan nyitva volt, még akkor is, ha senki sem tartózkodott ott. Így ugyanis, ha valaki bevisz egy kutyát, azt a három inkubátor ketrec egyikébe tehette, ahol víz állt az állat rendelkezésére. A gyepmester innen tette át később az ebeket a rendes ketrecekbe.
  – Azért is hagytuk nyitva a telep ajtaját, mert többször megtörtént, hogy a bezárt ajtóhoz kötöttek oda egy madzaggal kutyákat. Dancsi Péter korábban jelezte nekem, hogy felvételei vannak a gyepmesteri telep szabálytalanságairól, de egyiket sem mutatta meg, hogy azonnal lépni tudjunk – tette hozzá az ügyvezető.
  A Makói Kommunális Nonprofit Kft. a belső vizsgálat eredményét várhatóan a jövő héten hozza nyilvánosságra. A rendőrség, ahogy arról már beszámoltunk, állatkínzás miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.
  “A makói gyepmesteri telepen a kóbor és elhullott állatok, valamint állati eredetű hulladékok begyűjtését végzik. A telep nem menhely! A befogástól számított 14 napig az állatokat csak az eredeti gazdának adhatják ki. Ha az két hét alatt nem jelentkezik, vagy később sem akad új örökbefogadója, az állat – helyhiány esetén – elaltatható, de ez nem jelenti azt, hogy mindenáron kioltják az életét. A kutyákat csak a hatósági állatorvos altathatja el, aki valamennyi ebet megvizsgálja, és azok csak az ő jóváhagyása után fogadhatók örökbe (veszettség elleni oltás ellenében). A beavatkozást hatósági állatorvos végzi” – olvasható a makói gyeptelep weboldalán.

Egyetlen esélye a túlélésre, ha örökbe fogadják. Illusztráció.

  A botrányt kirobbantó Dancsi Péter állatvédőtől, a Makói Állat- és Természetvédő Egyesület tagjától megtudtuk, azokat a kutyákat, melyeket levideózott, egy nappal korábban még mind etette. Csakhogy – árulta el – a lélegző kutyáról készült megrázó felvétel nem a múlt hét végén, amikor az internetre felkerült, hanem még tavaly szeptember 19-én készült.
  – Nem akartam ezt feltenni az internetre, csak gyűjtöttem a felvételeket, hogy bizonyítékul szolgáljanak. Ám nálam járt David Diandra, az egyik nemzetközi állatvédő szervezete tagja, s amikor megmutattam neki a videókat és a fotókat, kérte, hogy küldjem el azokat neki, hogy feltegye a Facebookra. Azt hittem, hogy majd feljelentést is tesz, de nem tette. Végül én is feltettem a képeket és a videókat a Facebook oldalamra. A rendőrség nem sokkal később kérte, hogy menjek be hozzájuk, s tegyek feljelentés ismeretlen tettes ellen – mondta Dancsi Péter. Hozzátette: azért járt ki a kutyákat etetni, mert a Makói Állat- és Természetvédő Egyesület tavalyi ülésén mindenki vállalt valamilyen önkéntes munkát, ő ezt. Így tavaly januártól minden nap vitt ennivalót a telepen őrzött kutyusoknak. Kérdésünkre, hogy miből gondolja, hogy a kutyákat fejbe lőtték, azt mondta, a makói kórház boncmestereként 19 éve végez hatósági boncolásokat, azaz nagy gyakorlata van a halál okának megállapításában.
  – A telep konténerében talált vérző orrú- és szájú kutyákon is kitapogattam a sebeket, s úgy találtam, hogy azokat golyós fegyverrel lőtték fejbe – mondta Dancsi Péter, aki úgy véli, hogy 50-100 kutya is erre a szomorú sorsra juthatott.
Az állatok maradványait azonban már senki sem tudja megvizsgálni, róluk csak a videó és a fotók maradtak, ugyanis azokat pusztulásuk után néhány nappal a ATEV Zrt. vásárhelyi telepére szállították, ahol mind megsemmisítették.