Makó

Felfüggesztették a makói gyepmestert


A Facebookon vasárnap robbantotta ki az immár országossá dagadt botrányt a makói Dancsi Péter állatbarát, aki tavaly novembertől idén január másodikáig minden nap kijárt a nyitott telepre, hogy – pusztán állatszeretetből – megetesse az ott őrzött kutyákat.
Ott dokumentálta fotókkal és videó felvétellel is azt, amit megdöbbenten tapasztalt: a döggyűjtő konténerbe dobott ebek – melyek közül többet is etetett – közül volt olyan, amelyik még lélegzett. Ráadásul az állatokat valaki szeméttel takarta le. A kutyabarát úgy látta – ám ezt hivatalosan senki sem erősítette meg -, hogy az állatokat valaki fejbe lőtte. A begyűjtött kóbor ebek sorsa, ha a gazdájuk nem jelentkezik, az injekciós elaltatás lenne.
Dancsi Péter nem csak rögzítette a sokkoló helyzetet, de végül maga oltotta el a haldokolva talált kutyákat, majd feljelentést tett a rendőrségen. Az internetre egy másik kutyabarát ösztönzésére tette fel a fotókat s a videót, hogy valahogy véget vessen az állatkínzásnak.
A hatóság – mint arról beszámoltunk – állatkínzás miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. A telepet működtető Makói Kommunális Nonprofit Kft. vezetője Nagy Nándor is vizsgálatot indított: erre az időre felfüggesztette a munkavégzés alól Daróczi András gyepmestert. Ő a megyei lapnak azt mondta:  kizárt, hogy bárki korábban befogott kutyát talált volna lelőve a konténerben, ugyanakkor a szabályszerű altatás okozhat orrvérzést, ami keltheti lőtt sérülés látszatát. Az altatásokat állatorvos végzi és dokumentálják.
A telepen folyó vizsgálatot egyébként segítheti, hogy azon ipari kamera működik. Jó esetben az rögzíthette, mi is történt a kutyákkal.