Makó

Makó 2012-ben


 

Makó Híradó összeállítás

Januárban kiírták a közbeszerzési eljárást az M43-as autópálya továbbépítésére. Március 29-ig tehettek ajánlatot a kivitelezők az M43-as autópálya Makó és az országhatár közötti 23,1 kilométeres szakaszának építésére – tájékoztatta a közbeszerzési eljárást kiíró Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. az MTI-t. A Makó és Nagylak közötti új gyorsforgalmi út kétszer két sávos autópálya-keresztmetszettel, burkolt leállósávval csatlakozik az M43-as autópálya Szeged és Makó közötti szakaszához.
Fölavatták a tíz medencével, közel 4 milliárd forintból megépült Hagymatikumot.

A Makovecz-fürdő a régi strand helyére épült.

Az ünnepségen elhangzott, a város tovább akarja bővíteni azt, a Magyar Turizmus Zrt. pedig segít abban, hogy a lehető legtöbb helyre eljusson a létesítmény híre. Az egész napos felnőtt belépőjegy hétköznap 2200 forintba, hétvégén 2400-ba kerül, Makó-kártyával viszont féláron lehet bemenni. Kútvölgyi Erzsébet kapta a Páger-gyűrűt.
Februárban B. Nagy László kormánymegbízott két nap szünetet rendelt el az iskolák számára a rendkívüli hideg miatt.
Átszervezéssel kívánja megmenteni neurológiai, szülészeti és gyermekosztályát a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház.
Márciusban átvenné az önkormányzattól a Makói Általános Iskola Kálvin téri tagintézményének és a Belvárosi Óvoda Kálvin és a Hold utcai épületeinek fenntartását a Belvárosi Református Egyházközség. Az átadás-átvétel sikeres volt.
Makót népszerűsíti egy elkészült kisfilmen a város arcaként Szentpéteri Csilla zongoraművész.
Lázár János vásárhelyi polgármester, országgyűlési képviselő azt javasolta a kormánynak, hogy vonják össze a makói és a vásárhelyi kórházat, és azt Kallai Árpád, a vásárhelyi Erzsébet-kórház főigazgatója vezesse.
Helyén marad Ságvári Endre makói szobra, bár azt kérte a Jobbik, hogy vigyék el a gerizdesi városrészből. Az önkormányzat csak akkor nyúl hozzá, ha azt a környéken élők kérik.
Áprilisban kapta meg a Makó Általános Iskola Fúvószenekara az Istók Margit Alapítvány díját.
A vidékfejlesztési tárca kiemelt programjai közé került a makói hagyma, mely termőterülete akár 1000 hektárra is növekedhet.
Óvszer-automatát szereltek fel egy makói trafik falára. Nincs hír arról, mennyire népszerű a használata.
Lázár János országgyűlési képviselőt jelölték a Hódmezővásárhely-Makó választókerület elnökének.
Kinyitott a makói kalandpark.
Májusban jelentette be a makói képviselő-testület ülésén Gansperger Gyula, a Materm Kft. igazgatója, hogy új fővállalkozóval szeretné befejezni a 900 millió forintnál is drágább makói termál programot.

A távfűtést gázról termálra állítják.

Nem szerepel sem a nőgyógyászat, sem a gyermekosztály, sem a neurológia azon a listán, amely a makói kórház osztályainak tervezett ágyszámait tartalmazza. Baráth Lajos főigazgató bízik abban, hogy csak adminisztrációs hibából.
A térfigyelő kamerák buktatták le azt a két egyetemista és dolgozó fiatalembert, akik 2 láncfűrészt és 1 üveg whiskyt loptak az óföldeáki tűzoltószertárból.
Júniusban 3 év szünet után ismét rendezett kutyakiállítást a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete makói szervezete, 433 négylábú részvételével.
Leégett a Tequila söröző.
Gerizdes városrészben, illetve Apátfalván és Magyarcsanádon megkezdték a csatornahálózat fektetését. Az év végére kiderült, hogy Makón óriási csúszásban vannak a kivitelezők.
Aláírták a makói lombkoronasétány építésének kivitelezési szerződését.

Impozáns a látványterv.

A különleges építmény bruttó 216,9 millió forintból – amelyből 167 millió forint pályázati támogatás készül el idén februárig.
Megrepedt a Hagymatikum oldalfala, a kivitelező garanciálisan javította.
Júliusban Életműdíjjal felérő arany pecsétgyűrűt kapott a Magyar Önkormányzatok Szövetségétől Buzás Péter polgármester. Az elismerést azok kapják, akik legalább két cikluson át sokat tettek városukért, s tevékenységükkel hozzájárultak a magyar önkormányzatiság fejlesztéséhez.
Horogkereszttel csúfították el Petőfi Sándor mellszobrát. A városi rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen hivatalból indított eljárást tiltott önkényuralmi jelképpel való visszaélés miatt.
Augusztusban Makó építészeti értékeit bemutató minikönyv jelent meg Karsai Ildikó grafikusművész és a város főépítésze, Novák István jóvoltából.
Ötödik alkalommal rendezték meg a Makói Natura Művésztelepet. A 3 hetes alkotótábor munkájában 12 hazai, illetve határon túli magyar résztvevő vett részt.
Középkori temető nyomaira bukkantak csatornaépítés közben a Ibolya, az Orgona és a Virág utcák alatt .
A Duna Aszfalt Kft. nettó 46,5 milliárd forintos ajánlata nyert az M43-as építési pályázatán.
Szeptemberben bunkermúzeumot hoznának létre a Hagymatikum melletti egyik épület pincéjében lévő lepusztult 130 négyzetméteres, 2,2 méter magasságú, megerősített falakkal és födémmel rendelkező, 11 helyiségből álló föld alatti komplexumból, melyet a hidegháborúban alakítottak ki úgynevezett vezetési pontként, ahonnan háború vagy katasztrófa esetén irányították volna a védekezést.
Októberben 135 millió forint értékben új komputertomográfot, ultrahang-berendezést, EKG-t, és egy telediagnosztikai központot avattak fel a makói kórházban egy magyar–román közös pályázatból megvalósított beruházás részeként.
Felavatták a Givaudan élelmiszer-ipari üzemét, mely, 39 milliárd forintból épült. A gyárban 200-nál többen dolgoznak, kétharmaduk makói és környékbeli.
Egy német rendszámú Hummer sofőrje ütötte el Apátfalván közúti ellenőrzés során Kenéz Imre motoros járőrvezetőt az Ady Endre utcában. A rendőrmotoros társa lelőtte a gázolót, aki súlyos sérülésekkel kórházba került. A támadó legyűrésében az arra autózó makói Móra Ferenc segített a rendőröknek.
Megkezdődött a lombkoronasétány építése.
Közös megegyezéssel távozott Kovacsics Imre igazgató a Hagymatikum éléről, miután nem sikerült hoznia az üzleti tervben megjelölt látogatószámot. Utódja Nagy Nándor lett. A Fidesz az Állami Számvevőszéktől kért vizsgálatot.
A makói piacon árult Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. Thürmer Gyula a Munkáspárt elnöke pedig sétán ismerkedett Makó látnivalóival.
Novemberben Szócska Miklós államtitkár látogatott a makói és a vásárhelyi kórházba, hogy ismertesse a kórház integráció részleteit. Kiderült, hogy a makói ellátás január 1 után is változatlan marad.

Nem változik a kórházi ellátás az integráció után sem.

Farkas Évát nevezték ki a makói tankerület igazgatójának.
A Makó-OEK konzorcium elismerte, hogy jelentős késésben vannak a makói szennyvízcsatorna építéssel, ám azt ígérték, behozzák a lemaradást.
A klárafalvi Németh-toll Kft. vezetőjét és négy vádlott-társát csalás, adócsalás, magánokirat-hamisítás miatt ítélte el a Szegedi Törvényszék nem jogerősen.
Decemberben 1217 gyerek vett részt a Mikulás-futáson, Építészeti Nívó Díjat kapott a Hagymatikum.
Négycsillagos szállóvá alakítja 700 millió forintból a volt Kállai kollégiumot az SK Kft. Bodrogi Ferenc ügyvezető Buzás Pétertől vette át az épület kulcsát.

Szállóvá alakítják a volt kollégiumot. Fotó: Korom András

Perleczki Bélánét, az eddigi alpolgármestert választották polgármesternek az ambrózfalvi időközi választáson.
Egy 6 milliós uniós pályázat jóvoltából országos referenciahálózat tagja lesz a József Attila Gimnázium.
A József Attila Gimnázium előtt tüntettek a középiskolások a kormány a felsőoktatást érintő megszorító tervei ellen.
Egyetlen, igaz települési képviselő udvarán álló fa miatt módosította környezetvédelmi rendeletét a helyi önkormányzat. Ezentúl csak a közterületen álló fák lehetnek védettek.
A törvénynek engedve átvette a város a József Attila múzeumot, s azonnal a könyvtárba is olvasztotta.
Hatvanan neveztek az első makói téli tárlatra – két szegedi kapta a díjakat.
Száznál is többen indultak a szilveszteri futáson. A legfiatalabb, csak két hónapos nevező babakocsiban tette meg a távot.