A televízió nem pótolhatja a családot, a gyerekszobát és a mesélő szülőt, de ha lehetősége van rá, jó esetben megpróbálhatja visszaadni a mesemondás és a mesehallgatás eredeti élményét. És ez a jó eset, mert megpróbálja. December 22-én elindult a Mesebolt az M2 gyerekcsatornán, ahol minden napra jut egy valódi “szájbólmese”!

Hol vannak a legtutibb dolgok egy régiségboltban? Hát persze, hogy a raktárban, ahová csak az avatottak és a törzsvásárlók juthatnak be. Ugyanez a helyzet a Meseboltban is. Képzeljük el a valódi fából készült, színes mütyürökkel, megelevenedett mesekönyv-illusztrációkkal zsúfolt díszletet, a kényelmes kanapét, az állólámpát és a két valódi kutyát, a titkok hús-vér őrzőit (mellesleg egy ungarische pumi – Maszat, és egy drótszőrű vizsla – Bambusz)!

Na ezt tényleg megépítették a Mesebolt számára. Ez lesz ugyanis a közmédia vadiúj gyerekcsatornájának egyik napi műsora, ahol minden este előkerül a raktárból valami érdekesség.

De nézzük a lényeget!

Nem is olyan régen még a fonóban, nagyobb közösségekben ment a sztorizás. A mesék, a csodák valódiak voltak, és nem is feltétlenül csak gyerekeknek szóltak. Később a nagyszülők vagy a szülők meséltek esténként a kisebbeknek… amíg be nem aludtak. De hogy az igény változatlan az élet nagy kérdéseit tárgyaló, a fantáziavilágot megmozgató, színes történetekre, az is jól mutatja, hogy a gyerekek ilyenkor még ma is fáradhatatlanul ébresztgetik a szülőket, hogy folytassák, még még még… kell a mese! Nem mérnökök és pszichológusok által tervezett szórakoztatóipari termékként, elektronikus gyerekpásztorként, hanem valódi “szájbólmese”.

A Mesebolt ezt az élményt adja vissza a gyerekeknek. Klasszikus, kevéssé ismert történeteket elevenít fel olyan alkalmi mesemondók segítségével, mint Molnár Piroska, Jordán Tamás, Udvaros Dorottya, Cserhalmi György, Balázsovits Edit, Koncz Gábor, Gálffi László vagy éppen Balázs Péter. A Meseboltban emberi hangon, valódi mesélők adják át a csodát valódi gyerekeknek – nem egyszer saját unokáiknak, azt a közösségi élményt visszavarázsolva a képernyőre, amit csak családi körben, vagy – hogy távolabbra is visszanyúljunk – a fonóban tapasztaltak meg a gyerekek.

S ha a kicsik esetleg azzal nyaggatnák a szüleiket a Mesebolt végén, hogy még még még… kell a mese!, hát akkor meg kell fogni a gyerek kezét, és ott folytatni a történetet, ahol a műsorban abbamaradt. Mert Maszat és Bambusz, a Mesebolt házőrzői hűen vigyázzák a kincsekkel teli raktárt, hogy valóban, minden napra jusson egy mese. De sok még a kincs a világban, hiszen jó esetben minden szülő és nagyszülő Mesebolt is egyben, aki népmesével vagy műmesével, Andersen, Grimm, Móra, Gárdonyi történeteivel, vagy csak az óvodából, iskolából hazafele jövet megbeszélt, napi élményekkel folytatja bármikor a mesélést. Mert a gyerekeknek még az egész világ egy nagy mese, és mi azon vagyunk, hogy a történetek jól végződjenek.

BH / Skoff Elza közmédia-közösségi blog – Fotó: MTVA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest