Hírek

Mától szabad a tűzijáték vásár, petárdázni azonban tilos


A professzionális céllal készített 4. pirotechnikai osztályba tartozó, nagy hatóanyag-tartalmú tűzijáték termékeket természetesen ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában.
1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékekből (tortagyertyákat stb.) magánszemély egy időben és helyen összesen 1 kilónyit tárolhat, míg a csak év végén megvásárolható tűzijáték termékekből egy időben és helyen összesen 3 kilónyit tarthat.
A fel nem használt, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket, szilvesztert követően 5 napon belül a forgalmazónak vissza kell vinni. A forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni, melyről a vásárlót a forgalmazás helyén jól láthatóan köteles tájékoztatni, a visszavétel helyének, időpontjának feltüntetésével.
Petárdát továbbra sem lehet birtokolni, illetve felhasználni. A vonatkozó szabályok értelmében, aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, vagyis a tilalom ellenére petárdát birtokol, illetve felhasznál, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ebben az esetben a pirotechnikai terméket a rendőrség lefoglalja és elkobozza.
A tűzijáték termékek komoly balesetet okozhatnak a szakszerűtlen kezelés eredményeként, ezért felhívjuk a figyelmet a tárolási szabályok betartására, és felhasználás előtt a használati útmutató elolvasására.
Makó Híradó-CSMRFK