– A jelenlegi kormány sokkal inkább a polgárokat védő politikát folytat, mint bármelyik korábbi. Így a terheket nem a már ingre-gatyára vetkőztetett adófizetőkre, hanem a bankokra, nagykereskedelmi cégekre és az energia szektorra terheli, melyek szép profitot termeltek, épp a polgárok befizetéseiből – jelentette ki Lázár János országgyűlési képviselő, államtitkár a Makói Városi televízióban ma este sugárzott beszélgetésben. Hozzátette: a polgári kormány 2013-ban igyekszik csökkenteni az adóterheket. Sikerült stabilizálni 2 esztendő alatt az országot, nagy változások történnek az energiaszektorban, mégpedig azzal, hogy amit az áram- és gázszolgáltatásban az ’90-es években privatizáltak, azt az ország most megpróbálja visszaszerezni. Vásárhely és Makó környékén is sok a szegény család, akik számára az energiaszámlák az összjövedelmük 30-50 százalékát is elviszi, miközben ez az arány Németországban csak 10 százalék. A gáz ára jelenleg 30-40 százalékkal drágább, mint amit az emberek meg tudnának fizetni – mondta.

Lázár János: Jövőre az önkormányzatok legfontosabb dolga saját településük fejlesztése lesz!


Lázár János hozzátette: a januári 10 százalékos árcsökkentés körülbelül 4 millió hazai fogyasztót érint, ám az áram és gáz árának csökkenése ezzel még nem ér véget, 2014 végéig az a cél, hogy azt újabb 20 százalékkal mérsékeljék. Ezzel a távhő ára is csökken. Ráadásul a víz- és szemétdíj mérsékléséről is szó lesz, hiszen az ezzel foglalkozó cégek csak önkormányzati vagy állami tulajdonban lehetnek.
  Lázár János szót ejtett a karácsony előtti hallgatói tiltakozásokról is. – 4 millióan élnek hazánkban hónapról hónapra a lét és nemlét határán, mert baj van az oktatással, igazságtalan a szociális segélyezés rendszere, nem jól működik az egészségügy. Mindezeken változtatni kellett.
  Hangsúlyozta: a magyar oktatás nem ad versenyképes tudást, az ország már lemaradt Lengyelország és Románia mögött. A fiatalok tömegével kényszerülnek külföldre, hogy ott boldoguljanak, miközben idehaza keresik a szakembereket. Nem csak a felsőfokú oktatással, de a szakképzéssel is baj van. A kormány célja, hogy a fiatalok ne menjenek el külföldre, hanem olyan szakmákat szerezzenek, mellyel idehaza munkahelyet is találjanak.
– Személy szerint ellene vagyok, hogy a családok anyagi helyzete határozza meg azt, gyerekeik mennyit tanulhatnak – fogalmazott Lázár János. – De az tarthatatlan, hogy 100, a felsőoktatásba beiratkozott hallgató közül 30-40 nem szerez diplomát. Ez az államnak és ezzel minden adófizetőnek kerül sokba. Nem kell fizetnie annak, aki tanul és elvégzi az iskolát! – tette hozzá azzal, az állam feladata, hogy olyan szakok induljanak, melyekkel állást is lehet majd találni. A magyar végzős diplomások elvándorlására hozta fel példának, hogy Norvégia és Svédország orvos utánpótlását immár Magyarország biztosítja, s ezzel finanszírozza is azt. Úgy vélte, hogy reális elvárás a végzősökkel szemben, hogy 20 év alatt 10 évet idehaza dolgozzanak.
  Lázár János utalt arra, hogy érdemes a vidéki településeknek összefogniuk a polgári erővel, mert ezzel komoly város- és közösségépítő lehetőségekre nyílik mód. Ráadásul óva intett attól, hogy a települések összekeverjék az országos és a helyi politikát, hiszen 2013-tól az önkormányzatok legfontosabb feladata saját településük fejlesztése lesz. 1000 milliárdos uniós alap biztosítja ezt Csongrád megye nem megyei jogú településeinek.
  A kormányzati intézkedések 250 ezer devizahitelesnek segítettek, jó részt lezajlottak a települések adósságátvállalásával kapcsolatos tárgyalások. Az országos hitelhiányon pedig a jegybankon keresztül próbálnak segíteni.
  – Az a vállalkozó, aki ma hitelt szeretne, azzal szembesül, hogy a bankok 13-15 százalékos kamatot kérnek. Ezt csak fegyver- vagy kábítószer kereskedelemmel, esetleg prostitúcióval lehetne elérni – fogalmazott képletesen. – Amíg ilyen magas a kamat, addig nem lesz gazdasági növekedés tette hozzá. Ez ellen fogunk tenni – mondta.

Makó Híradó

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest