Igyunk sok folyadé­kot, s amennyiben az ételmérgezés hányással jár, kis kortyok­ban fogyasszuk el, ahelyett, hogy egyszerre felhajtanánk az egész pohárral.

Csavarjuk ki 2 narancs levét, adjunk hozzá fél teás­kanál sót és 2 teáskanál mézet. Ontsuk fel vízzel, hogy 5 dl-t kapjunk. Félóránként igyunk belőle egy pohárral, egészen a tünetek elmúlásáig.

Vény nélkül kapható tasakos rehidrálóport is vásárolhatunk a gyógyszertárban.

Próbáljuk ki, hogy jobban bennünk maradnak-e a meleg, mint a hideg italok.

Igyunk gyógynövényteákat, például kamillát, kakukkfüvet, gyömbért, borsmentát vagy édesköményt. Ezek enyhén fertőt­lenítő hatásúak, és csillapítják a hasi görcsöket.

Vegyünk meleg vizes, illóolajos fürdőt. Engedjük tele a ká­dat, és tegyünk a vízbe 3-3 csepp muskátli- és gyömbér-, vala­mint 2 csepp borsmenta-olajat. Áztassuk magunkat 20 percig.

Tegyünk egy pohárba 3 csepp teafaolajat és 2-2 csepp bors­menta-, muskátli- és szantálfaolajat 5 teáskanál hordozóolajjal, például gyógyszertárban kapható mandulaolajjal együtt. Egy lábasban forraljunk fel annyi vizet, hogy a poharat beleállíthassuk, és testhőmérsékletűre felmelegíthessük. Az olajjal masszí­rozzuk a hasunkat finom, határozott mozdulatokkal, az óra­mutató járásával megegyező irányba addig, amíg jólesik.

A gyömbér enyhíti a hányingert és a hányást. Ha bírjuk, rágcsáljunk egy darab friss gyömbérgyökeret (csípős!), vagy fo­gyasszunk kandírozott gyömbért. A gyógynövényboltokban kapható filteres teát vagy tablettát is kipróbálhatjuk.

1 teáskanál nyílgyökérből és egy kevés vízből keverjünk krémet. Adjunk hozzá 5 dl forrásban lévő vizet, és addig kavargassuk, amíg besűrűsödik, ízesítsük mézzel vagy citromlével. Ha szabályos időközönként fogyasztjuk, megköti a székletet.

KH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest