Hírek

Van megoldás a tűlevélkupacok ellen


Konténeres, masszív műanyag dézsával árult fenyőt is választhatnak azok, akik gyökeres fát szeretnének karácsonyra, a méretes példányok elszállításához azonban több ember is szükséges.

Sok éves tapasztalatok szerint az ilyen fenyőt nem szabad azonnal a meleg lakásba vinni, szükséges egy „köztes” hely is, és ugyanez igaz akkor is, amikor a karácsonyi időszak után a fa kikerül a szobából.

A földlabdával árult fák esetében fontos tudnivaló, hogy annak nem szabad lötyögnie, stabilan kell állnia, hiszen ha a gyökér leszakad a földlabdáról, biztosan nem marad meg a fa – derült ki a műsorból. A fenyőféléknek ugyanis nincs olyan hajszálgyökér-rendszerük, mint például a gyümölcsfáknak és a szőlőnek. A vizet a gyökéren, a fával szimbiózisban élők gombák révén szívja fel a fenyő.

Idén is nagy a választék a hagyományos, jó illatú, de a levelét gyorsan hullató luc, valamint a drágább, tartósabb, ám szagtalan ezüstfenyőkből is. A lucfenyőt úgy lehet tartósítani, ha a mielőbbi vásárlás után egy vödörbe helyezzük, amelybe sót teszünk. A só ugyanis kinyomja a gyantát és megfogja a leveleket. Így a luc akár 3-4 hétig is eláll a fűtött szobában.

KH