Hírek

Uniszex biztosítási árazást előíró uniós szabályok lépnek életbe


A változás oka az az európai bírósági ítélet, amely szerint az Európai Unió Alapjogi Chartájával és a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó uniós joganyagban foglalt uniszex árazás elvével ellentétes az, hogy a nők és a férfiak pusztán nemük különbözősége miatt eltérő biztosítási díjakat fizessenek.

– A nemek közötti egyenlőség alapjog az Európai Unióban, és a Bíróság világossá tette, hogy ez a biztosítások árazására is vonatkozik – jelentette ki Viviane Reding alelnök, az EU jogérvényesülési biztosa. – A biztosítási ágazatnak több mint egy éve volt arra, hogy felkészüljön az uniszex árazásra, és az Európai Bizottság segítette a felkészülést. A Bizottság nyomon követi majd, hogyan hajtják végre a biztosítók az új szabályokat a gyakorlatban.

A Test-Achats-ügyben 2011. március 1-jén hozott ítéletében az Európai Unió Bírósága 2012. december 21-éig adott határidőt a biztosítóknak arra, hogy egyenlő bánásmódot alkalmazzanak a férfi és női egyéni ügyfelekkel szemben a biztosítási díjak és juttatások tekintetében.

Az ítéletet követően Viviane Reding 2011 szeptemberében vezető uniós biztosítók képviselőivel találkozott, hogy megvitatassák, hogyan segíthetné az Európai Bizottság az ágazat alkalmazkodását az új helyzethez. A találkozó eredményeként 2011. december 22-én a Bizottság konkrét útmutatást adott a biztosítóknak az ítélet alkalmazására vonatkozóan-tájékoztatott az Europa.eu weboldal.