Korom András-Makó

Fánkot, bőr- és ruhafélét árulnak a makói karácsonyi vásár három fa házikójában, míg velük szemközt egy kürtős kalácsot kínáló árus telepedett ki. Az idén ennyiből áll a makói karácsonyi vásár. És persze a helybéliek jellemzően nem is itt keresnek ajándéknak valót.

A kürtőskalács vonzza leginkább a vevőket. A szerző felvétele

– Mi már megvettük mindazt ami a fa alá kerül odahaza – mondta Kovács József, akivel az egyetlen bevásárlóközpontban futottunk össze..
A makói férfi családjával felkerekedett, s a helyi hipermarketben, illetve az egyik szegedi óriás bevásárlóközpontban költötte el forintjait. Okosan, hiszen már a szilveszteri ennivalót is megvették. Az általunk megkérdezett járókelők többsége hasonlóan tett.
– Nem sok olyan üzlet van a Makón, ahol megfelelő ajándékot lehet találni. A régi üzletsoron a boltok jó része üresen áll – jól mutatva, hogy vagy elfogott a vevők pénze, vagy már a legnagyobb üzleteket részesítik előnyben – sorolta a vásárlói szokások megváltozásának okait a szintén helybéli Balogh Ferenc. Felesége úgy vélte: ma már csak az olyan üzletek vonzzák a vevőket, ahol egy helyen minden meg lehet vásárolni.
– Nem sokat költünk, de a gyerekek kapnak ajándékot. Hogy mit azt persze nem árulom el, legyen meglepetés – válaszolta Kis József, amikor azt kérdeztem tőle mennyit szán ajándékokra.
Hogy a legtöbben már rég bevásároltak, az is kiderült. – Már szeptember óta elkezdtem vásárolni a fenyő alávalókat, különben nem tudnék mindenkit meglepni. Decemberre csak az ételek nyersanyagai maradtak. Most is lisztért, cukorért, mákért és halért jöttem be – mondta az apátfalvi Bodrogi Ferencné.
Az is kiderült, míg az idősebek praktikus ajándékokat kerestek, addig a fiatalabbak inkább tévét, mobiltelefont és laptopot tesznek a fenyő alá.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest