Hírek

Mágorinét lenyűgözte a vásárhelyi kórház


– Arra voltam kíváncsi, hogy a makói Diósszilágyi Sámuel és a vásárhelyi Erzsébet kórház januári integrációját követően a két tagkórház hogyan tud együttműködni, ezért ma Kallai Árpád, a vásárhelyi kórház főigazgatója kalauzolása mellett jártam be az Erzsébet kórházat. – mondta Makó országggyűlési képviselője. Hozzátette, látogatásának oka volt az is, hogy személyesen szeretett volna tapasztalatokat szerezni az Erzsébet kórházban, ugyanis a makóiak egy része úgy tudja, hogy a vásárhelyi kórház színvonala alatta marad a makóinak. A Maros-parti városban élők ezért nem értik, hogy a dr. Diósszilágyi Sámuelt miért az Erzsébet kórházzal integrálják, miért nem a szegedi klinikával.

– Elsősorban a vásárhelyi kórház azon osztályaira voltam kíváncsi, melyek Makón a kórházi ellátás legérzékenyebb részei. Így megnéztem a gyermekosztályt, melyen – mint számomra kiderült -, rendkívül magas színvonalú gyógyító munka folyik, hiszen diabetológiai, növekedéssel kapcsolatos, rehabilitációs és inkontinencia problémákat is gyógyítanak, s az osztály évente 1 millió 380 ezer beteget lát el. Számomra is újdonság volt, hiszen ezt az intézményt korábban nem ismertem, hogy az Erzsébet kórház oktatatókórház is, ahol nem csak a jövő orvosait, de ápolónőit is képzik.

Mágoriné ellátogatott a szülészetre is, ahol évente átlagosan 400 kisgyermek jön napvilágra, azaz kétszer annyi mint Makón, s megdöbbent azon, hogy – ellentétben Makóval – ezen az osztályon 6-8 egyágyas kórteremben fekhetnek a kismamák. Ráadásul ez az alapellátás része, azaz nem kell érte külön térítési díjat fizetni. Lenyűgözte a sebészet műszerezettsége, s az osztály színvonala is. Itt megtudta, hogy a leendő makói és térségi betegeket nem vásárhelyi orvosok, hanem a beteg megszokott makói sebészei műthetik majd az integrációt követően.

– Megtudtam azt is, hogy az Erzsébet kórház egy 125 millió forintos pályázatot nyújtott be a makói kórház nevében, hogy Makóra is kiterjeszthessék a betegségmegelőzésben már számos eredményt elért Egészséges Vásárhely Programot. Ebben szervezett emlőrákszűrés, dohányzás leszoktató program, melanoma-szűrés is folyik, sőt a vásárhelyi felső tagozatos és középiskolás lányok már ingyenes védőoltást is kaptak a méhnyakrák ellen is – összegezte tapasztalatait Mágori Józsefné.

Makó Híradó