Makó

Hófogságban a makóiak


 

Korom András – Makó
– Az egyik pitvarosi polgár vasárnap reggel 8-kor felül a buszra a makói buszpályaudvaron, hogy hazainduljon, de a nagy hó miatt délután 3-kor is még ugyanott ült, hisz a busz el sem tudott indulni – jellemezte a hétvégi 15-20 centis hó okozta fennakadást és a hóeltakarítás nehézségeit Radó Tibor pitvarosi polgármester, a helyi védelmi bizottság tegnapi ülését követően. A polgármester szerint kevés hótakarító gép állt rendelkezésre, a Magyar Közút felelőseit nem is sikerült elérnie telefonon egész nap, így az önkormányzatuk saját forrásból állt neki az elsődleges feladatoknak.
Makón sem vártak az egyébként a 43-as főúton elakadt járművek, köztük egy hókotró miatt csak lassan a városba érkező tolólapos autókra. Amint azt Buzás Péter polgármester elmondta: a város maga kezdett hozzá a hóeltakarításhoz, gépekkel és emberi erővel egyaránt.

Még nem ették meg a kutyák a telet… A szerző felvétele

Azt már Horváth Bernadettől, a műszaki iroda vezetőjétől tudtuk meg, hogy Makó idejében felkészült a hasonló helyzetekre, hiszen egy közbeszerzési eljárás eredményeként két éves szerződést kötött a hóeltakarítási munkák elvégzésére – még az előző esztendőben. A megkötött szerződések szerint a Kommunális Nonprofit Kft. három, míg Juhász László vállalkozó szintén három géppel végzi ezt a munkát. E járművek szombaton az utak sózásával készültek fel az előrejelzett havazásra, majd vasárnap, illetve szerdán is dolgoztak. De a város munkába állított 24 közmunkást is. A gépi hóeltakarítás egyébként alkalmanként 1-1 millió forint költséget jelent a makói önkormányzatnak.
Tapasztalatunk szerint tegnap kora délután még bőven maradt tennivaló a belvárosban is, annak ellenére, hogy a kerékpárutak és a járdák egy része jól járható volt. Ám a Szegedi és Aradi utak északi és déli részén lévő utcákon hóbuckákon, jeges részeken sőt néhány helyen abszolút takarítatlan járdaszakaszokon kellett végigküzdeniük magukat a járókelőknek. A kerékpárosok pedig sok helyen gyalog tolták maguk mellett kétkerekűjüket, csak a nagyon bátrak ültek fel a nyeregbe. A magánházas övezetekben viszont jól láttuk, hogy szorgalmas volt a legtöbb tulajdonos, sok helyen teljesen eltakarították a havat, sőt homokkal és/vagy salakkal is felszórták az ingatlanjuk előtti területet.
A Posta utcában megszólított járókelőknek határozott a véleményük a hóeltakarításról: