Makó

Török Péter Prima Primissima Díja


A díjazottak Krasznahorkai László író; Kulcsár Győző párbajtőröző; Sajdik Ferenc karikaturista; Miklósa Erika operaénekes; Török Péter tájépítész Palkovits Miklós agykutató; Grétsy László nyelvész; Riskó Géza, a közmédia sportfőszerkesztője; Kósa Ferenc filmrendező és a Bihari János Táncegyüttes. Közönségdíjat vehetett át Bodrogi Gyula, a nemzet színésze.
Török Péter tájépítész 1958-ban született, pályáját a VÁTI műemléki irodájában kezdte, 1997 óta önálló tervezőirodáját vezeti. 1987 óta oktat a műegyetemen. Utcák, terek, történeti városrészek és parkok tervezésével, szobrok környezetalakításával foglalkozik. Főbb munkái közé tartozik a Nemzeti Színház parkja, a sárospataki várkert, Szeged belvárosa, a csákvári Esterházy- és a hajósi érseki kastély kertjeinek újjáélesztése, a budapesti Szent István-bazilika környezete, a Holocaust Múzeum kertje. Dolgozott Pannonhalmán, Gödöllőn, illetve ő tervezte a makói Makovecz teret. Munkásságát Europa Nostra és Ybl Miklós-díjjal is elismerték.
A rangos elismerést Demján Sándor vállalkozó alapította a Vállalkozók Országos Szövetsége támogatásával még 2003-ban. Célja a magyar értelmiség eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet és kultúra fejlesztése. Az alapítványi formában felajánlott összeg több mint 2 milliárd forint; a díj összege kategóriánként évente 50 ezer euró, amit a 30 jelöltből kiválasztott nyertesek kaphatnak meg.

A díjátadó. www.primissima.hu

MH-MTI