Hírek

Megtapsolják a Mikulás makói fogatosát


 

Korom András – Makó

– Főleg az idősebbek állnak meg azonnal, amint feltűnök a kocsimmal meg a két lovammal, Napsugárral és Rezgővel az utcán, s megtapsolnak, ha éppen menyasszonyt és vőlegényt viszek . Rengetegen meg is szólítanak – sorolta Horváth Zoltán, milyen reakciókat vált ki az emberekből, ha befordul egy-egy utcába.

Szüleinek sokáig volt lovuk, majd megváltak azoktól, így már gyermekkorában megszerette a négylábúakat, de nagyon sokáig nem foglalkozhatott velük. Hentesnek tanult, de harminc éve vasutas, váltókezelőként dolgozik a helyi nagyállomáson. Szabad idejét tölti a paripáival.

Horváth Zoltán a télapós fogattal. A Mikulás most kapaszkodik a gyerekek mellé.

– A rendszerváltás környékén több barátom is vásárolt lovakat, s tőlük kaptam kedvet, hogy én is tartsak. Először csak haszonállatként, hiszen a földeken dolgoztam velük: szántottam, boronáltam, majd 1995-től már fogathajtó versenyeken indultam. Meghívásos versenyeken álltam rajthoz “C” kategóriában. Az egyes fogatommal viszont már “A” kategóriában versenyeztem 4-5 éven keresztül, de aztán tavaly-tavalyelőtt abbahagytam, s ma már ismét csak a “C” kategóriában indulok, ebben ugyanis kisebbek a költségek. Díj-, maraton- és akadályhajtáson is a startszalaghoz álltam országos versenyeken is, s számos alkalommal értem el különféle helyezéseket. A kupáim nem is férnek idehaza, egy részük a múzeumba került – vázolta eddigi sportpályafutását.

Napsugárral az otthoni istálló előtt. A szerző felvétele

A fogathajtás mesterfogásait egykori szakosztályelnökétől Bárdosi Andrástól, illetve a jelenlegi elnöktől Görbe Samutól, a híres hajtótól tanulta. Hiába van az istállója odahaza a házánál, így is sok időt kell a lovaira fordítani. – Munkanapokon reggel 4-kor kelek, hogy megetessek, s leápoljam mindkettőt. Főleg a zabot és az árpát kedvelik. Az utóbbi – ahogy a fű, a széna, a hereszéna, és a kukoricaszár is – a saját földjén terem – avat be a lótartás nehézségeibe.

A jelenleg használt kocsiját az asztalos fia készítette még 2000-ben, aki egy időben eljárt egy bognárhoz tanulni. Előtte egy nagyatádi kocsit használt.

– Aki felül a bakra az a rabjává válik, hiszen csodálatos érzés hajtani. 25-30 lovam volt eddig, s szállítottam a számos szerenádozó gyerek és ifjú pár mellett több ismert embert, így Győzikét és Bea asszonyt is – tette hozzá.

Horváth Zoltán most azt tervezi, hogy jövő tavasztól sétakocsikáztatással színesíti a város turisztikai kínálatát.

Győzikééket is szállította.

A számos verseny egyikén…