Korom András – Makó

– Egyszerűen lehetetlen lesz kigazdálkodniuk az enyémhez hasonló kisvállalkozóknak a helyi adók ilyen hatalmas emelését, hiszen amúgy is szinte egyik napról a másikig élünk. Évente kellett volna azt az inflációval azonos mértékben növelni, akkor nem ütött volna ekkorát senkin – fogalmazott az egyik makói egyéni vállalkozó, amikor arról érdeklődtünk, mit szól a 17 százalékos építményadó, a 30 százalékos kommunális adó, illetve a 12 százalékos telekadó emeléshez. Azt azonban nem akarta, hogy a neve is megjelenjen hírportálunkon. Más vállalkozók is elhárították, hogy véleményt nyilvánítsanak, vagy  hasonlókat mondtak ugyan, de szintén csak név nélkül. A legutóbbi testületi ülésen, ahol az adókkal kapcsolatos napirendnél azonnali közmeghallgatást rendelt el Buzás Péter polgármester, a város vezetője így indokolta a emelés mértékét: “Négy évig még az inflációt követő módon sem emeltük meg a helyi adókat. Ha megtettük volna, több száz milliót kivettünk volna az adófizetők zsebéből. Az építményadóban kiemelt területeken 30, egyéb területeken csak 17 százalékos adóemelést javaslok. Ha évekre visszamenő elmaradásokat is figyelembe vesszük, akkor 36 százalékos emelés kellene. Ez az adóemelés nem fedezi, amit a központi költségvetés elvisz, s a közműadót is az állam kapja. Azért kell a helyi adókat emelni, mert a kormány indirekt megszorításokat végez, s ez a makói önkormányzatot is érinti.” Adatai szerint az emelés után a  makói építményadó átlaga 576 forint lesz, míg Baján  ugyanez 730, Kalocsán 520, Kiskunmajsán 635 forint. Ezzel a középmezőny alatt van a város. A kommunális adó átlaga Makón 14 ezer forint lesz, a környező települések közt ezzel a középmezőny felső részében lesz. Azt is hozzátette: úgy látja, a vállalkozók bevételei a válság ellenére is növekedtek. Buzás Péter hozzátette: konzultált a helyi vállalkozók képviselőivel akik az inflációt követő adóemeléssel értettek egyet. Donáth Roland, a kereskedelmi és iparkamara városi elnöke hírportálunknak elmondta: az egyeztetésre mindösszesen 5 személyt hívott meg a polgármester. – Engem a makói iparkamarai elnökét, a vállalkozók szövetsége és a helyi ipartestület képviselőjét, illetve azt a két  nagyvállalkozót, akinek ad a szavára. Itt ismertette az önkormányzat adóemelési terveit. Mi nem helyeseltük az emelés mértékét, annak ellenére sem, hogy 2008 óta nem változtak a helyi adók. Elfogadhatónak csak az infláció mértékének megfelelő emelést tartottuk volna – mondta a kamarai elnök.

Mágori Józsefné, a város és térsége parlamenti képviselője is elfogadhatatlannak tartja a testület döntését: – A brutális adóemelés megszavaztatásával a polgármester szembe megy a kormány 300 milliárdos gazdaságélénkítő csomagjával, s rendkívüli terhet ró a csatornázás miatt anyagilag amúgy is leterhelt emberekre – mondta. – Úgy látom,  Buzás Péter nem érti az idők szavát, képtelen alkalmazkodni a gazdasági helyzethez, egy begyöpösödött 20 éves gyakorlatot folytat. Ugyanis ha kicsi a helyi adó, akkor az állam több tartozást vesz át a várostól, ha nagyobb, akkor kevesebbet! – világított rá az adóemelés következményeinek egy másik részére a parlamenti képviselő. Mágoriné úgy véli, hogy az adók emelése helyett a városnak a nem kötelező feladatok szűkítésével kellett volna a város kiadásait csökkenteni.

Jövőre több megy el helyi adóba. A szerző illusztrációja

A városi büdzsébe november 15-ig egyébként a helyi adók 94 százaléka, azaz 1 milliárd 122 millió forint  folyt be. Ebből 84,3 millió forintot a fejlesztések önerejére költöttek. Pályázaton kívüli fejlesztésekre – többek közt a Makovecz tér kertépítésére, telekvásárlásra, a fürdőhöz kapcsolódó egyéb fejlesztésekre, a Királyhegyesi utcai útépítésre, a szeméttelep komposztálóra, körforgalmi csomópont építésére – pedig 74 millió forintot fordítottak. A többi pénz a város kötelező és önként vállalt feladatainak ellátását biztosította.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest