A tudósok 373 pár életútját kísérték végig 26 éven keresztül. A vizsgálat kezdetekor az alanyok életkora 25 és 37 év között volt, és legfeljebb egy éve voltak házasok.
Az, hogy a férjek és anyósaik jó viszonya a házasságokat “tartósítja”, nemigen meglepő: erősíti a kapcsot a férj és felesége között. Az viszont, hogy a nejek és anyósaik meghittebb kapcsolata rövidíthet a házasságok hosszán, igencsak meglepő és magyarázatra szorul.
Az amerikai kutatók a 26 évnyi nyomkövetés alapján arra jutottak, hogy a jó anyóskapcsolat révén a feleségek jobban beépülnek férjeik családjaiba, ám az integrálódás egy idő után túlzott lesz, és a nejek úgy érzik, hogy anyósaik beavatkoznak ügyeikbe, ők pedig – feleségként és anyaként – nem lehetnek saját családjaik központjai, anyósaik zavarják ezt az identitásukat – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.
Terri Orbuch, a kutatást vezető pszichológus azt tanácsolja, hogy a feleségek “takarékosabban” számoljanak be anyósaiknak házasságuk részleteiről, és tartsanak bizonyos távolságot tőlük.
MH-MTI

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest