A kutatásban 10 ezer középkorú ember edzettségi szintjét mérték fel, akik egyik fele szedett gyógyszert koleszterinszintje csökkentésére, másik fele nem.
Kiderült, hogy a gyógyszert nem szedő emberek közül a legedzettebbek 50 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg a követés tíz éve alatt, mint a gyógyszert szedők csoportjának legkevésbé fitt tagjai. A legjobb kimenetelre azok számíthattak, akik edzettek voltak és gyógyszert is szedtek.
A tanulmányba bevont emberek edzettségi szintjét futópados teszttel állapították meg, ennek eredménye szerint sorolták edzettségi csoportokba a résztvevőket. A kutatók úgy vélik, hogy a legedzettebbnek számító szintet heti 150 perc intenzív gyaloglással vagy kerékpározással el lehet érni. A mozgás, testgyakorlás olcsóbb, mint a gyógyszerszedés, és főként kevesebb káros mellékhatása van – vélekednek a szakértők.
Ugyanakkor a testmozgás és a koleszterinszint kombinációja bizonyult a leghatékonyabbnak a korai halálozás megelőzésében. A legedzettebb csoporton belül azok, akik gyógyszert is szedtek, 70 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg a követés tíz éve alatt, mint a legkevésbé fitt csoportban a gyógyszert szedők.
“Nem azt akarjuk üzenni, hogy a páciensek eldobhatják a koleszterinszint csökkentőjüket, ha futni kezdenek. A legjobb mindkettő egyszerre” – idézte Peter Kokkinos kutatásvezetőt, a washingtoni Veterans Affairs Medical Center munkatársát a The Daily Telegraph című brit napilap. Az eredmény akkor is hasonlóan alakult, amikor az összehasonlításnál figyelembe vették a résztvevők korát, testsúlyát, etnikumát és meglévő betegségeit is.

MH-MTI

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest