A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a megye rendőrkapitányságai fokozott ellenőrzést hajtanak végre az ünnepeket megelőzően, illetve az azt követő időszakban is, a közbiztonság fenntartása, a forgalom folyamatosságának, valamit a bűn- és baleset-megelőzésnek a biztosítására.
A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot a szomszédos országok rendőri szervei is segítik feladataik ellátásában. A Makói Rendőrkapitányság rendőrei az Arad Megyei Rendőr Főfelügyelőség, valamint a Temesvári Rendőr Főfelügyelőség két-két egyenruhásával december 16-án látnak el közrendvédelmi feladatokat, a szegedi rendőrök pedig a Kikindai és Szabadkai Rendőrségi Igazgatóság egyenruhásaival járőröznek december 23-án.
Az ünnepekre a bűnelkövetők is készülnek. Számukra a karácsonyi forgatag, a csomagokkal megpakolt gépjárművek kedvező alkalmat kínálnak a jogellenes cselekményük elkövetéséhez. Különösen nagyobb bevásárlóközpontokban, illetve azok parkolójában, piacokon, zsúfolt tömegközlekedési eszközökön lehet számítani tolvajok felbukkanására. Az elkövetők a lopás végrehajtásához általában szorosan a sértett mellé, vagy mögé állnak, majd egy óvatlan pillanatban kiemelik a mobiltelefont, pénztárcát a hátizsákból, külső kabátzsebből, a vállra akasztott táskából, vagy a kosár, bevásárlókocsi tetejéről. Soha ne tároljuk bankkártyánkkal együtt annak PIN-kódját! Érdemes a táskánkat elöl viselve közlekedni, okmányokat, értékeket egymástól elkülönítve belső, jól zárható zsebben vagy táskában hordani.
Gyorséttermekben, szórakozóhelyeken jellemző elkövetési mód az értékeknek felakasztott kabátokból, székre letett táskákból való eltulajdonítása. A tulajdonos figyelmét elterelve ellopják a fogasra felakasztott holmikat, értékeket. Parkoláskor az utastérben még értéket sejtető csomagot se hagyjunk!
Ebben az időszakban jobban kell a nyugdíjasokra is figyelni. Előfordulhat, hogy különféle adományokkal csengetnek be hozzájuk ismeretlenek, akik valamilyen szervezet nevében szeretnének ajándékokat átadni. Kérünk mindenkit, hogy kezeljék őket fokozott elővigyázatossággal, nyugdíjukról, okmányaikról felvilágosítást soha ne adjanak, és otthonaikba az idegeneket ne engedjék be!
Az ünnepi időszakra Csongrád megye rendőrsége felkészült és a városőrök, a polgárőrök, a közterület felügyelet, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Fogyasztóvédelem munkatársaival együttműködve biztosítják azt, hogy mindenki számára áldott és békés legyen az ünnepre való készülődés – hívja fel a figyelmet a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest