Korom András – Makó

Bár az idén azt ígérték, hogy végre termál fűtésre állíthatják át  a makói távfűtést, ám a fűtés és a használati meleg víz ma is a gázkazánokból származik. A 900 milliós beruház még 2011-ben kezdődött, amikor a  Brunner Kft. és a Matherm Kft. helyreállította a régi termelő kutat,  felújították  az ezt a fűtőművel összekötő vezetéket, és elkezdődött a próbaüzem: termálvízzel fűtötték a lakásokat, és ezzel melegítették a vizet. Áprilisban azonban leállíttatta a környezetvédelmi hatóság a próbaüzemet, egészen  addig amíg el nem készül a használt vizet visszasajtoló két másik berendezés.  A gerizdesi játszótér mellett, illetve a város szélén kezdték fúrni a visszasajtoló kutakat, melyek a már felhasznált meleg vizet juttatják vissza a föld mélyére.

A Kelemen utcai visszasajtoló. A szerző felvétele

Itt kezdődött a baj, ugyanis beragadt a fúró. Emiatt a munkálatok 120 milliós többletköltséggel jártak, igaz a különbséget a biztosító állta. A város szélén pedig abban az 1500 méteres mélységben, ahol a geológiai felmérés jó réteget mutatott, egyszerűen nem találtak olyan helyet, ahová vissza lehet sajtolni a vizet, ezért ott mélyebbre kellett fúrni. Ehhez újabb engedélyt kellett kérni a szolnoki bányakapitányságtól. Azaz telt-múlt az idő. A fűtésben nem volt fennakadás, ahogy most sincs, a gázkazánok szolgáltatják az energiát továbbra is.
Október végén azt nyilatkozta Szabó Gergő, a makói beruházásban a Materm Kft.-n és a Geoterm Invest Kft.-n keresztül érdekelt Morando Kockázati Tőkealap- kezelő Zrt. portfólió igazgatója , hogy november második harmadában elkezdődhet a makói termálrendszer próbaüzeme, s a fogyasztók novembertől már élvezhetik a rendszer előnyeit” . Az előny alatt azt kell érteni, hogy olcsóbb lesz a távfűtés, ha kevesebb gázt kell hozzá használni, ugyanis a hődíj miatt az ország egyik legdrágább távfűtése működik Makón. Az igazgató hiába bizakodott…
A múlt szerdai testületi ülésen Kovács Sándor képviselő érdeklődött arról, hogy áll azaz a távfűtés termálra átállításának ügye. Marosvári Attila alpolgármester azt válaszolta: elkészült a két visszasajtoló, s december 15-re ígérik a termál energia felhasználásának elkezdését. Azonban most a termelőkútnál jelentkezett probléma. A gáz többletfogyasztás és a termálvíz árának különbségét a kivitelező állja addig is, míg a termálfűtés el nem indul.
 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest