Korom András – Makó

Az idei költségvetés eddigi teljesüléséről illetve a jövő esztendei városi büdzsé koncepciójáról is szó esik a perceken belül kezdődő makói testületi ülésen.

9.05: Napirend előtt köszöntötte Buzás Péter polgármester Jámborné Balog Tündét, a város díszpolgárát, aki nemrégiben vehette át az Arany János Életműdíjt. A testület tagjai és a teremben lévő gratulálnak a makói művésztelep egykori vezetőjének.

9.11. Buzás Péter köszöntötte a teremben ülőket és a megjelent diákokat, s megnyitotta az ülést. A 12 képviselő közül 11 van jelen. Javasolta, hogy a település szilárd és folyékony hulladékkal foglalkozó napirendi pontot vegyék le napirendől, sürgősséggel vegyék fel viszont a vízművel, illetve a Bursa Hungarica pályázat önerejével kapcsolatos előterjesztést. A testület egyhangúlag elfogadta a napirendeket.

9.16: Buzás Péter polgármester tájékoztatója: a szennyvízcsatornázás elkezdődött, de lassan, a kivitelező ugyanis a szerződéskötést követő 11 hónap alatt a füle botját sem mozdította. “Elözönlöttek bennünket a brigádok és a gépek, de azt tapasztaltuk, nem haladnak sehová.” – mondta a polgármester.

9.20: Buzás Péter a makói kórház ügyéről tart részletes tájékoztatást.  “Az állam ügyesen kezeli a kórház kérdését. Nem egészen úgy, ahogy a makóiak kérték.” Úgy gondolja, a makói kórházra 6 éven belül lakat kerülhet. Jövő héten újabb egyeztetés lesz a kórházi ellátással kapcsolatban. A polgármester ma sem ért egyet a kórház integrációjával.

9.32: Az ivóvízjavító programban eddig nem jutott el az ország sehová. Most dolgozzák ki a makói szakemberek a közbeszerzési tendereket, csak éppen vészesen fogy az idő, elveszíthetjük az uniós támogatásokat. Makón a víz arzéntartalma 2-3 szorosa az uniós szabványnak. A vízmű előtt a jövő héten megjelenik a víztisztító konténer. Szót ejt Habsburg György legutóbbi látogatásáról. Arról, hogy elmarad az idei újévi koncert – a jogszabályváltozások miatt. A katasztrófavédelem ezt ugyanis csak november 10-én foglalta írásba. Buzás ezt barátságtalan lépésnek nevezte.

9. 41: Nagy Nándor, a Hagymatikum igazgatója elmondta: decemberben mindenki, aki a makói kistérségben él, 30 százalékos kedvezményt kap a belépő árából, ha felmutatja a lakcímkártyáját. Majd a különböző kedvezményes karácsonyi csomagokat ismerteti. Lesz szombatonként bébiúszás is. December 7-én fürdőruhás Mikulás-partit is rendeznek. A magyar és a romániai téli szünetben a 14 éven aluli gyerekek ingyen mehetnek be.

9.44. Toldi János képviselő azt kérdezte: elmarad a tüzijáték is? Kiderült, hogy igen, az sem lesz. Toldi inti a makóiakat, a magán tűzijátékok veszélyeire!

9.46. Gál Sándor ellenzéki képviselő köszöntötte a jelenlévő diákokat. Majd dehonesztálónak nevezte, hogy Buzás rendkívül rossz színben tüntette fel az ülés elején az ellenzéket. Hangsúlyozta, az ellenzék a város érdekében tevékenykedik, nem a testületi ülés gátlásával foglalkozik. “A polgármester úgy viselkedik, mintha cseresznyepaprikát evett volna, amit tudvalevően kétszer élveznek az emberek.” Kórházügyben fölöslegesnek véli a hangulat felkorbácsolását. Mi a helyzet a víziközművel? – kérdezte.

Gál Sándor képviselő. A szerző felvétele

9.52: Buzás szerint félreértette a képviselő a szavait. “Szerintem a hozzászólásom humoros, ironikus volt. Az ellenzék megteheti, hogy a nem népszerű dolgot, például az adóemelést nem szavazza meg, majd osztja az észt a lakosságnak” – mondta. A polgármester kíváncsi arra, képviselőtársa mit tenne az ő helyében kórház, a szemét és egyéb a várost érintő ügyekben. Viziközmű ügyben nem sikerült az érintettekkel, köztük Szentessel egyeztetni. Azt szeretnék, ha a Makói Víziközmű Kft. megmaradna, s olcsó maradna az ivóvíz.

9.59. Kovács Sándor képviselő: úgy tudja, hogy a neurológia Vásárhelyre kerül, a pszichiátria Makóra, a többi osztály megmarad.

10.00: Gál Sándor elnézést kért Buzástól felindult szavai miatt.

10.02: Kiss Imréné képviselő: a legnagyobb veszteség a gyermekosztályt érte. Egy ötgyermekes család egyik tagja a szegedi klinikán fekszik, de a családtagok anyagi okok miatt nem tudják meglátogatni. Erre akarja felhívni a kormány és az államtitkár figyelmét.

10.04: Toldi János képviselő: a résztvevő diákok figyelmét hívja fel, hogy 2014-ben első szavazók lesznek. Kíváncsi a helyi múzeummal kapcsolatos tárgyalásokra, s felhívta a figyelmet a jelenleg ott látható Börcsök-féle néprajzi kiállításra. Buzás: folyamatban van a múzeum átvételével kapcsolatos egyeztetés. Nem lehet tudni, mi lesz jövőre, hiszen a múzumot 10 dolgozóval kellene átvenni, s ehhez csak 14 milliót kap a város. Ez a bérekre sem lesz elegendő. A múzeum ügyben megállapodás-tervezetet kaptunk azzal, azon úgy sem lehet rajta változtatni. Márpedig mi hozzáfűzünk majd néhány pontot ígérte. Januártól a gimnázium dologi kiadásait is a városnak kell fizetnie. A Börcsök-gyűjtemény a város értékes része, ezt a városnak kellene elhelyeznie méltó körülmények között. Mindehhez adóbevételek kellenek.

10.14: A testület elfogadta a polgármester beszámolóját, egy tartózkodás mellett.

10.15: Kovács Sándor képviselő: hol áll a termálenergia ügye? Marosvári Attila alpolgármester: elkészült a két visszasajtoló, december 15–re ígérik a termálenergia felhasználásának elkezdését. Most a termelőkútnál van probléma. A gáz többletfogyasztás és a termálvíz árának különbségét a kivitelező állja addig is. A testület elfogadta az alpolgármesteri tájékoztatót.

10.19: A város környezeti állapotáról szóló tájékozatót dicséri Toldi János képviselő. Örömtelinek nevezte a csatornázás hatását. Légszennyeződés: megmértük-e a gázfűtés mennyi szén-monoxidot termelt, s mennyi metán szabadul fel a rekultivált szeméttelepről. Vidám perceket okozott a teremben a tehenek metánkibocsátásával kapcsolatos okfejtése. A képviselő gratulált a jegyzőasszony előterjesztéséhez.

10. 25: Gál Sándor képviselő: szintén színvonalasnak értékelte az előterjesztést, majd a tervezett záportározók indokoltságáról érdeklődött. Az ugyanis szerinte a makói külterület legértékesebb földterületére kerülne. Erről a testület tagjai most értesültek először. Buzás: a komoly résszel egyet értett, azt mondta: a záportározó azonban kell, a nagy mennyiségű esők miatt. A testület elfogadta az előterjesztést.

10.30: Első háromnegyed éves költségvetési beszámoló: a város felelősségteljes gazdálkodást folytatott – ismertette a polgármester. 5 milliárd forint a költségvetés, csak fél százalékkal magasabb a kiadás a bevételeknél. A helyi adók 95 százalékát beszedték. A kiadások felét a bérek és járulékaik jelentik, 34 százaléka viszont a fejlesztésekre ment el. 243 millió forint volt a szociális kiadások összege. A testület egy tartózkodás mellett fogadta el a beszámolót.

10.35: Közmeghallgatás kezdődött a költségvetési koncepcióról. Buzás: halvány rózsaszín segédfogalmunk sincs, hogyan néz ki a jövő évi költségvetés, de kötelező azt közmeghallgatáson tárgyalni. A korábbi 800 milliós előirányzat helyett 340 millióval kevesebb normatív támogatást kap a város, megnövekvő költségek mellett. “19 év alatt ilyen költségvetést még nem terjesztettünk be!” – mondta. Kérdés és vélemény nem volt ez ügyben, végül egyhangúan megszavazták a költségvetési koncepciót.

10.36: Tájékoztatók: városi tévé: 1,5 milliót spóroltak. A testület elfogadta. Makói Kulturális Nonprofit Kft. beszámolója a Megyei Irányító Központ mint fenntartó, nem fizeti a sportcsarnok működését. 12,5 milliót tart vissza. A város ezért beperelte a MIK-et.

Elfogadták a tájékoztatót.

10.55: A Makói Kommunális Nonprofit Kft. tájékoztatója szerint csak 72 millió a városi támogatás, 20 millió forint az eredmény eddig. A testület elfogadta ezt. A Makói Gyógyfürdő Kft. tájékoztatója: bevétel 326,5 millió összesen, a kiadása 524 millió, a veszteség 123 millió forint. Márton Imre képviselő: tud-e erről Kovacsics úr az előző ügyvezető. (Nem kapott értesítést.) Kovacsics úr gyártott nekünk valamit, ami elég nagy minuszban van. A képviselő pozitívnak látja a fürdőbeni változásokat Nagy Nándor ügyvezető irányítása óta. Márton ekézi a jelen nem lévő Kovacsicsot.

Márton Imre képviselő

10.08: Kiss Imréné támadta az előző fürdőigazgatót, Molnár László viszont felhívta a figyelmet arra, Kovacsics találta és nyerte meg Makovecz Imrét Makónak. Gál Sándor örült Nagy Nándor kinevezésének. Baranyi Sándor szerint pedig a makóiaknak meg kellene szeretniük a fürdőt.

10.16: Buzás Péter: újra kellett tervezni, azaz “timsózni” a fürdőt, a költségek miatt. Ehhez kellett Kovacsics segítsége, mivel nem volt olyan fürdőigazgatónk, aki ezt helyben tudta volna segíteni, működtetni és bevezetni. Negatívum: “Én is el akartam hinni, hátha a fürdő nullszalldós lesz. Mikor a módosított terv sem sikerült, akkor bontottunk Kovacsiccsal szerződést.” Jó ötletek kellenének még a vendégek becsalogatásához. – tette hozzá. Szeressük ezt a fürdőt, mert ettől lesz turizmusunk – mondta. A testület 7 igen, 1 nem és 3 tartózkodás mellett fogadta el a napirendet. Buzás Péter szünetet rendelt el.

10.44: Véget ért a szünet. A testület vita nélkül fogadta el a Fürdőfejlesztő Kft. és a Városfejlesztő Kft. tájékoztatóit, illetve az idei költségvetési rendeletének módosítását, s 10,5 milliót biztosított a Bursa Hungarica pályázathoz. Az adóbevételek alakulása, felhasználása és felülvizsgálata során Buzás Péter közmeghallgatást rendelt el. Elmondta: az idén az inflációt követő adóemeléssel értettek egyet a helyi vállalkozók képviselői. Évekig nem emeltünk – mondta a polgármester az adót, négy évig még az inflációt követő módon sem. Ha megtettük volna, többszáz milliót kivettünk volna az adófizetők zsebéből. Az építményadóban kiemelt területeken 36, egyéb területeken csak 17 százalékos adóemelést javaslok. Ha évekre visszamenő elmaradásokat is figyelembe vesszük, akkor 36 százalékos emelés kellene. Telekadóban 12 százalékot, kommunális adóban 30 százalékot emelünk,  a gépjárműadóban 60 százalék lesz a csökkenés. Ez az adóemelés nem fedezi, amit a központi költségvetés elvisz. A közműadót is az állam kapja. A makói építményadó átlaga 576 forint, míg Baján 730, Kalocsán 520, Kiskunmajsán 635 forint ugyanez. Ezzel a középmezőny alatt van Makó. A kommunális adó átlaga Makón 14 ezer forint lesz, a környező települések közt ezzel a középmezőny felső részében lesz. Ezt még régebben nem emelték.

11.52: Márton Imre képviselő: alig van a városnak kintlévősége. A kiszabott adókat a makóiak próbálják befizetni, működtetni ezzel a város közösségét. A helybéliek azonban nem a gazdagok közé tartoznak, ezért sokallta a kommunális adó emelésének mértékét. Van-e olyan pozitívum a város életében, mely miatt a helybéliek könnyebben kifizetik majd az adókat? Toldi János képviselő: pozitívnak látja az adóemelés mértékét. Az építményadónál viszont a jövő évi infláció bekalkulásáról még nem is hallott, ez 37 százalékos emelést eredményezne. Egyet ért az adóemeléssel, de ezzel a mértékkel nem. Buzás Péter: képviselőtársam félreértette, nincs ilyen mértékű emelési terv! Kovács Sándor városatya: az adóemelések elmaradásának mindig volt oka, hol a belvíz, hol a jégverés, idén viszont rettenetes volt a szárazság, ezért nem támogatja az adóemelés mértékét. Még az iparűzési adóét sem, mert azt a vállalkozók túlzottnak érzik. Siket István képviselő úgy látja: a bérből élőknél megvan az adóemelés fedezete, ahogy a nyugdíjasoknál is, hiszen a nyugdíjak értékét is növelték az utóbbi években. A helyi iparűzési adót viszont nem emeli a város – tudomása szerint. Azaz támogatja az előterjesztést, s indokoltnak tartja. Buzás Péter polgármester szerint a kormány nem ismeri be, hogy megszorításokat hajt végre, ennek viszont az emberek isszák meg a levét. Viszont elismeri, a kormány válságot kezel, ezért kénytelen indirekt megszorításokat végezni. Ez pedig már az önkormányzatokat is érinti. Ezért kell a helyi adókat emelni. A vállalkozók bevételei viszont a válság ellenére is nőttek. “Kénytelenek vagyunk az eddig a helybélieknél hagyott pénzek egy részét most adóban beszedni!” Normális ember nem örül az adóemelésnek, ahogy mi sem örülünk – mondta, s a makóiak megértését kérte Buzás Péter. A testület az adórendeletet  polgámesteri többséggel fogadta el.

12.20: Makói címer és városi zászló határozatát egyhangúlag elfogadták, majd módosították a köznevelési intézmények alapító okiratait.

12.25: A helyi közlekedésre kiírt pályázaton csak a Tisza Volán indult. Jövőre az idei árakon végzi ezt a szolgáltatást, s támogatást sem igényel a várostól. Elfogadta a testület, ahogy a kéményseprő ipari szolgáltatással kapcsolatos előterjesztést és a Makói Kistérség hulladékgazdálkodási tervét is. Igaz januártól már járás lesz a kistérség helyett.

12.32: Buzás Péter kérte, hogy az apátfalvi kerékpárúttal kapcsolatos előterjesztést vegyék le napirendről. A 40 milliós költségvetést a kiszabott újabb feladatok ugyanis 16 millióval emelnék. Levették napirendről. Az öko-túra eszközeinek átadásával kapcsolatos előterjesztést is megszavazta a testület. Támogatta a bölcsődefejlesztéssel kapcsolatos eszközátadást, 20 százalékkal emelte a Maros-parti üdülőtelkek bérleti díjait. Toldi János képviselő szerint erőfölénnyel való visszaélést követ el ezzel a város, a terület fejlesztése ellenére.

12.45. Buzás Péter bejelentette: a város nem emeli a mezőőri járulékot. Bízik benne, hogy ezt az ellenzék is megszavazza. Megszavazta mindenki. A víztorony tetején látható, a Magyar Telekom tulajdonában lévő antenna bérleti szerződését is jóváhagyta a testület, egy tartózkodás mellett. A bérleti díj fele a városé, másik fele a víztorony kezelőjét, azaz a vízművet illeti.

12.50: Rozsnyai Tamásné kérte, hogy az önkormányzati tulajdonú Liget utcai határozatlan időre szóló szerződését férje halála miatt szüntessék meg – közös megegyezéssel  – november 30-val. Ekkor azonban járna neki 2 millió forint a várostól. Az önkormányzat azt javasolja, hogy ne legyen közös megegyezés, hanem várják meg, míg azt a bérlő felmondja. Akkor ugyanis nem jár neki a 2 millió forint. Ezt fogadta el a testület. Tájékoztató a kötvényekkel kapcsolatos fedezeti ügyletekről: 500 millió a betét, a számlán lévő pénz futja a kamatokat. A testület elfogadta a tájékoztatót. A testület az interpellációkkal folytatná a munkáját, de nem érkezett ilyen. Az egyebek során Gál Sándor arról érdeklődött, hogy az önkényuralmi elnevezések országos korlátozásáról szóló törvény érinti-e Makót? Kiss Imréné képviselő még a szeptemberi nagy sportág választóról szólt, s mint testnevelő tanár megdicsérte a szervező Kovács Gábort. Börcsök Attila néprajzi gyűjtő tárgyait Szántó János egykori műtermében helyezné el. Véleménye szerint a Kálvária úti kerékpárút a felújítás előtt jobb volt, mint amilyen most. Borzalmasnak minősítette. Toldi János képviselő: gondoljunk a tél kezdete előtt a Lesi városrészben élőkre. Illetve mi a helyzet a vállalkozási szabad zónákról. Márton Imre azt kérdezte, meddig tart a Makovecz tér bontása, s ki finanszírozza azt.

Bánfi Margit jegyző: az önkényuralmi elnevezések tilalmával kapcsolatban ismerteti a törvényt. Kiderül az a képzőművészeti alkotásokra nem vonatkozik.

A kerékpárúttal kapcsolatban elhangzott: a  Kálvária utcai kerékpárút évente garanciális javításokra szorult, ezért bírósági eljárás lett belőle. A kivitelező Magyar Aszfalt csak az önkormányzat engedélyével javíthatta, de csak november 30-ig. Az igazságügyi szakértő szerint a kerékpárút gazdaságosan nem javítható, ennek ellenére a Magyar Aszfalt ezt mégis elkezdte. Most a város ezt is jogi útra tereli.  A Makovecz tér melletti bérpalota állaga lerombolja a fürdő esztétikai hatását, ezért a teret újítják fel körülötte, Török Péter tájépítész tervei alapján. A Németországban kiválasztott, koros fákkal takarják majd el a romos homlokzatokat, önkormányzati pénzből. A hét végére elültetik az első fákat.

13.05. Buzás Péter berekesztette a nyilvános testületi ülést.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest