Korom András – Makó

– Miért pályázott a tankerületi igazgatói posztra? – kérdeztem  Farkas Évától.

– Államtitkári felkérésre pályáztam meg ezt a munkakört. A felkérés nagy megtiszteltetés számomra és nagyfokú bizalom is a személyem iránt. Nyilván nem lesz könnyű feladatom, de úgy gondolom, hogy a mögöttem álló 24 évnyi pedagógusi pálya nagy segítséget nyújt majd a szakmai irányításhoz. Az állam most az iskolák fenntartói és működtetési szerepét is átvállalja. Nekem ennek a koordinálása, irányítása lesz a feladatom. Még nem dőlt el, hogy a makói tankerületben hány kolléga irányításával végzem majd ezt a munkát, ahogy az is egyeztetés alatt áll, hogy hol lesz a székhelyünk. Valószínűleg a járási hivatalban.

Farkas Éva. Nagy erőt ad neki családja támogatása. A szerző felvétele

– Hány iskola, önkormányzat vezetőjével sikerült eddig egyeztetnie?

– Jelenleg zajlik az intézmények átadásának-átvételének folyamata, egy előre létrehozott eljárási rend szerint. A polgármesterekkel, jegyzőkkel és az intézményvezetőkkel már időpontokat egyeztettem. Mivel december elsejétől él a kinevezésem, s holnap utazok a minisztériumba aláírni a kinevezésemet, éppen ezért az érdemi munkát e hét második felében kezdem csak el. Azt azonban semmiféleképpen sem szeretném, ha az átszervezés folyamata befolyásolná a napi pedagógia munkát.

– A kinevezéssel búcsúzik a Galamb szakközépiskolától, eddigi munkahelyétől…

– December elsejével áthelyezéssel kerülök a tankerülethez, így a jelenlegi megbízásom valóban megszűnik…

– Nem sajnálja az itt végzett munkát?

– Eddig a közoktatásban dolgoztam, a tankerület viszont már közigazgatási feladat. Nem titkolom, nagyon sajnálom, hogy itt kell hagynom az iskolát. Főleg azért, mert látom, hogy a kollégák megkönnyezik a távozásom. És a gyerekek is írogatják nekem az e-maileket. Nagyon szerettem ezt a munkakörömet és az iskolai közösséget. 605 diák, közel 70 pedagógus irányítása nagy kihívást jelentett a számomra öt évvel ezelőtt is, amikor mindezt elkezdtem. 2007-ben ugyanis egy összevonás révén kerültem erre a posztra. S mert jól tudom, minden változás egyfajta feszültséget okoz a benne lévők számára, épp ezért az én célom, hogy ez a feszültség gyorsan nyugvópontra jusson.

Farkas Éva (43) 24 éve pedagógus, a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán végzett magyar nyelv és irodalom szakon, később elvégezte a hittanári szakot, majd oktatási informatikus, közoktatás oktatásvezetői oklevelet szerzett, s a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola mesterképzésein vett részt – mint család- és gyermekvédelmi tanár. 22 éve házas, kislánya 13 éves, férje a makói mentőállomás vezetője. Azt mondja, nagy erőt ad neki munkájához családja támogatása.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest